12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCu cât cresc pensiile românilor. Anunțul lui Marcel Ciolacu. Cât a ajuns...

Cu cât cresc pensiile românilor. Anunțul lui Marcel Ciolacu. Cât a ajuns pensia în România

Marcel Ciolacu a confirmat spusele ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, că pensiile vor crește cu 12 procente de anul viitor, însă premierul spune că este normal ca veniturile să crescă nu pentru că ar decide o persoană anume, ci conform legii în vigoare.

„Există o lege în vigoare pe care dumneavoastră o cunoaşteţi, an de an… Nu trebuie să o anunţe nici Boloş, nici Ciolacu, nici nimeni. E o lege prin care pensiile se indexează cu inflaţia din anul precedent. Am făcut o excepţie anul trecut, că a fost o inflaţie mare raportată la inflaţia cu un an anterior, era 4% în comparaţie cu 13,5%. Nu va încălca nimeni legile.

Vreau ca pensiile să se mărească diferenţiat, la unii poate cu 30%, la alții cu 5%, la unii cu 10%, în funcţie de venit”, a declarat Marcel Ciolacu.

Pensia medie lunară a crescut cu 0,3%, în trimestrul al doilea din 2023, faţă de intervalul anterior, până la valoarea de 2.108 lei, a anunţat, miercuri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, numărul mediu de pensionari a fost de 4,978 milioane de persoane, în scădere cu 5.000 de persoane, de la un trimestru la altul al acestui an, timp în care numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a ajuns la 4,598 milioane, cu o mie de persoane mai puţin.Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de Casele de pensii ) a fost de 2.108 lei, în creştere cu cu 0,3% faţă de primul trimestru din 2023.În acelaşi timp, pensia medie de asigurări sociale de stat s-a ridicat la valoarea de 2.005 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 50,4%, comparativ cu 52,8%, în trimestrul precedent.De asemenea, indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 97,9%.Potrivit sursei citate, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Totodată, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,4% în totalul celor de asigurări sociale.Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,9%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, în timp ce pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,2%.Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10, dar cu variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai patru pensionari la zece salariaţi în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman, respectiv la 14 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Vaslui.Statistica arată că pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.079 de lei (1.589 de lei în judeţul Botoşani, 1.600 lei în judeţul Vrancea, 1.602 lei în judeţul Giurgiu, faţă de 2.668 lei în judeţul Hunedoara, 2.544 lei în Bucureşti şi 2.349 lei în judeţele Braşov şi Gorj).Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în trimestrul II 2023, a fost de 1.147.000 de persoane, din care: 1.031.500 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat (22,4% din totalul pensionarilor din această categorie), 110.400 de persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori (64,8% din totalul acestora) şi 5.800 de persoane din sistemul militar (2,9% din totalul acestei categorii).

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...
Ultima oră
Pe aceeași temă