7.9 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCSAT a aprobat forțele ce pot fi dispuse pentru misiuni în afara...

CSAT a aprobat forțele ce pot fi dispuse pentru misiuni în afara teritoriului român

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat, joi, forțele Armatei României şi ale Ministerului Afacerilor Interne care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea în 2024 la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Armata României va putea pune la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2024, un efectiv de 5.646 militari şi civili, dintre care 2.526 vor participa la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, iar 3.120 de militari se vor afla în aşteptare pe teritoriul naţional, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin, potrivit agerpres.ro.

CSAT a aprobat forțele ce vor fi dispuse pentru misiuni în afara teritoriului statului român, aducând cea mai mare contribuție la operaţia EUFOR Althea

Ministerul Afacerilor Interne va putea participa la astfel de misiuni şi operaţii cu 2.462 militari şi poliţişti, dintre care 359 vor participa la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, iar 2.103 vor fi în aşteptare pe teritoriul naţional, dislocabili la ordin.

Elementul de noutate îl reprezintă suplimentarea participării cu o companie stat major şi deservire la operaţia EUFOR Althea, în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina, a explicat Administraţia Prezidenţială.

„România va deveni astfel cel mai mare contributor cu trupe în cadrul operaţiei, cu un efectiv de peste o mie de militari, atât dislocaţi în teatru, cât şi în cadrul rezervelor operaţiei”, a menţionat Preşedinţia.

România este printre cele mai puternice forțe militare ale lumii, susține premierul Ciucă

România este printre cele mai puternice forțe militare ale lumii, susține premierul Ciucă, ministrul interimar al Apărării.

Premierul prezintă această idee într-un mesaj transmis de Ziua Armatei Române, 25 octombrie.

“Profesionalism, responsabilitate, onoare, curaj și dăruire – acesta este profilul militarilor din Armata Română, confirmat de aprecierile primite constant din partea partenerilor și aliaților internaționali. Faptul că, anul acesta, raportul Global Firepower a urcat România în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii, poziționând-o ca cea de-a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO, confirmă plus-valoarea pe care au adus-o Armatei Române cei peste 18 ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică și procesul continuu de modernizare demarat de atunci”, precizează mesajul premierului.

Cele mai puternice forțe militare sunt Statele Unite, Rusia și China
Conform raportului Global Firepower 2022, România este pe locul 38, din 142 de țări. Primele trei puteri militare ale lumii sunt SUA, Rusia și China. În Europa, după Rusia, primele puteri militare sunt indicate a fi Franța, Marea Britanie, Italia și Turcia.

Șeful Executivului nu spune ce număr de militari are Armata Română. În schimb, el amintește că pe teritoriul României se află circa 5000 de militari din alte țări NATO.

“Din experiența acumulată ca ministru al Apărării și cadru militar, cunoscând nivelul înalt de pregătire al foștilor mei colegi, am toată încrederea în capacitatea Armatei Române de a răspunde exigențelor defensive și de securitate actuale. Îi apreciez în continuare și le mulțumesc pentru seriozitatea cu care își fac datoria pentru a crește nivelul de apărare al țării, inclusiv cu sprijinul celor circa 5000 de militari străini detașați în România în cadrul Grupului de Luptă al NATO în România, al detașamentelor americane prezente în țara noastră, al comandamentelor NATO din România, precum și al unor exerciții comune și al misiunii de poliție aeriană”, precizează premierul Ciucă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Carlo Ancelotti, antrenorul echipei Real Madrid, a vorbit despre inundațiile devastatoare din regiunea Valencia

Antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, a declarat că nu are puterea să vorbească despre fotbal înaintea confruntării echipei sale din Liga Campionilor împotriva...
00:01:20

VIDEO. Vladimir Putin depune flori la monumentul lui Minin și Pozharsky în Piața Roșie din Moscova

Președintele rus Vladimir Putin depune flori la monumentul lui Minin și Pozharsky în Piața Roșie din Moscova, pentru a sărbători Ziua Unității Naționale, în...

Corporații japoneze investesc masiv în energia verde din România

Presa japoneză vorbește despre trilioane de dolari destinați investițiilor în proiecte de decarbonizare Publicația niponă Nikkei scrie că Japonia și România intenționează să investească “trilioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă