11.6 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalCriza apei, o amenințare pentru jumătate din producția alimentară globală în următorii...

Criza apei, o amenințare pentru jumătate din producția alimentară globală în următorii 25 de ani

Peste 50% din producția alimentară mondială ar putea fi grav afectată în următorii 25 de ani din cauza unei crize a apei în creștere rapidă, avertizează specialiștii, conform unui raport al Comisiei Globale pentru Economia Apei, citat de The Guardian.

Raportul subliniază că, dacă nu se iau măsuri urgente pentru conservarea resurselor de apă, jumătate din populația globală va resimți deja lipsa apei, un număr care va continua să crească pe fondul crizei climatice.

Până la sfârșitul deceniului, cererea globală de apă proaspătă ar putea depăși cu 40% oferta disponibilă, în condițiile în care sistemele de apă sunt supuse unor presiuni „fără precedent”. Guvernele și experții au subestimat masiv cantitatea de apă necesară pentru o viață decentă.

În timp ce necesarul zilnic pentru sănătate și igienă este estimat între 50 și 100 de litri de apă pe persoană, în realitate, sunt necesari aproximativ 4.000 de litri pe zi pentru a asigura o nutriție adecvată și un trai decent, arată raportul, citat de Adevărul.

Lipsa apei îi face pe mulți oameni să depindă de comerțul global

Raportul subliniază că, în majoritatea regiunilor, aceste volume nu pot fi obținute local, ceea ce face ca oamenii să depindă de comerțul global pentru alimente, îmbrăcăminte și alte bunuri de consum. Unele țări beneficiază mai mult decât altele de apa subterană necesară producției agricole, în timp ce altele depind de râuri și lacuri.

Ecosistemele sănătoase joacă un rol crucial în acest circuit al apei, aproximativ jumătate din precipitațiile globale provenind din vegetația care contribuie la formarea norilor.

China și Rusia sunt mari beneficiari ai acestor „râuri atmosferice”, care transportă umezeala între regiuni, în timp ce India și Brazilia contribuie masiv la fluxul de apă în alte părți ale lumii.

Între 40% și 60% din precipitațiile cu apă proaspătă depind de modul în care sunt gestionate terenurile vecine.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

ANCOM: Platformele care revând servicii poștale trebuie să ofere informații clare despre furnizorii reali ai serviciilor

Platformele care revând exclusiv servicii poștale sunt obligate să informeze utilizatorii clar și vizibil că serviciile poștale sunt prestate de unul sau mai mulți...

Ana Bogdan, eliminată în sferturi la Osaka, după ce a câștigat primul set

Ana Bogdan a ratat calificarea în semifinalele turneului WTA 250 de la Osaka, deși a câștigat primul set împotriva olandezei Suzan Lamens, scor 6-4,...

A murit Constantin Anghelache, fost președinte la Dinamo și Rapid!

Constantin Anghelache, fost președinte al cluburilor Dinamo și Rapid, s-a stins din viață joi noaptea, la vârsta de 78 de ani. Constantin Anghelache a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă