6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriCreșterea salariului minim brut și măsurile guvernamentale au dus la cea mai...

Creșterea salariului minim brut și măsurile guvernamentale au dus la cea mai mică pondere de contracte pe salariul minim din ultimii cinci ani

Contractele pe salariul minim, cu 41% mai puține datorită măsurilor Guvernului Ciolacu

Măsurile Guvernului Ciolacu de creștere a veniturilor și îmbunătățire a nivelului de trai al românilor continuă să producă efecte în economie. În 2024, numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a înregistrat o scădere semnificativă, atingând cea mai mică valoare din ultimii cinci ani. Datele furnizate de Inspecția Muncii în luna septembrie arată că aproximativ 109 mii de contracte sunt plătite la nivelul salariului minim, cu 41% mai puține față de aceeași perioadă a anului 2023.

Ținta de creștere a salariului minim brut: la nivel european

Scăderea numărului de contracte pe salariul minim a fost determinată de implementarea de către Guvernul Ciolacu a două creșteri succesive ale salariului minim brut pe țară în ultimele 12 luni, valoarea acestuia ajungând la 3.700 de lei brut, aproape dublu față de nivelul din 2018. Aceste măsuri nu doar că au dus la salarii mai mari, dar au contribuit și la asigurarea unei stabilități financiare pentru români.

În prezent, mai puțin de 15% din totalul contractelor de muncă la nivel național sunt încadrate pe salariul minim, dintr-un total de 6,66 milioane de contracte, o scădere accelerată comparativ cu anul anterior, când ponderea acestora era de 26%, adică 1,86 milioane de contracte.

„În urmă cu 10 ani, salariul minim brut era de 800 de lei. Azi avem cu 2.900 de lei mai mult, adică o creștere de 363%! Din această creștere, 84% a fost realizată în perioadele în care PSD s-a aflat la guvernare! Salariul minim net a crescut în 10 ani cu 293%, de la 601 lei la finalul anului 2013 la 2.363 lei în prezent! Da, au crescut și prețurile. Conform INS, în acești 10 ani, prețurile s-au majorat în medie cu 53,26%, ceea ce indică o creștere reală peste inflație a salariului minim net cu 157%”, a declarat Premierul Marcel Ciolacu la 1 iulie. „Prezența PSD la guvernare este acum o garanție fermă a creșterii nivelului de trai, în special pentru persoanele cu venituri mici – salariați plătiți cu salariul minim sau pensionari. Majorarea de astăzi este cu atât mai importantă, cu cât ne permite ca de la 1 ianuarie 2025 să implementăm salariul minim european, ceea ce înseamnă că cel mai mic salariu din România va reprezenta aproximativ jumătate din salariul mediu pe economie”, a mai adăugat acesta.

Îmbunătățiri semnificative în sectoare economice cu venituri mai mici

Măsurile Guvernului Ciolacu au avut un impact semnificativ în sectoarele în care veniturile erau tradițional mai mici. Conform unei analize publicate de Confederația Sindicală „Cartel Alfa”, numărul contractelor pe salariul minim în domenii precum comerțul și service-urile auto a scăzut cu 53%, subliniind o tendință de creștere a veniturilor în aceste sectoare.

Industria prelucrătoare a înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă, de 48,5%, în timp ce sectorul transporturilor și depozitării a înregistrat o reducere de 39,7%. În sectorul agricol și alimentar, numărul de contracte pe salariul minim a scăzut cu 39,1%, iar în construcții, reducerea a fost de 14,3%. De asemenea, sectorul Horeca a fost afectat, înregistrând o scădere de 38 de mii a numărului de contracte pe salariul minim.

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde de euro, între 2019-2023, majoritatea investitorilor fiind străini

Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical O analiză publicată de EY România arată că, în perioada...
00:02:13

VIDEO. Președinta pro-europeană Maia Sandu a depus jurământul pentru al doilea mandat în Republica Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a depus jurământul pentru un al doilea mandat, salutând alegerea pro-europeană făcută de cetățeni „în ciuda presiunilor”, după un...

Comercianții nu mai sunt obligați să emită bon fiscal, decât la cerere: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Modificarea nu afectează drepturile consumatorilor, reglementate de legislația în vigoare Legislația privind emiterea bonurilor fiscale a fost modificată, iar noile reglementări au fost publicate în...
Ultima oră
Pe aceeași temă