7.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCreșterea Cazurilor de Dengue și Virus West Nile în Europa

Creșterea Cazurilor de Dengue și Virus West Nile în Europa

Impactul Schimbărilor Climatice și Mobilitatea Internațională

Europa vede deja cum schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru ca țânțarii invazivi să se răspândească în zone anterior neafectate și să infecteze mai multe persoane cu boli precum dengue. Creșterea călătoriilor internaționale din țările endemice pentru dengue va crește, de asemenea, riscul cazurilor importate și, inevitabil, riscul de focare locale

, spune Andrea Ammon, Directorul ECDC.

Măsurile de protecție personală combinate cu măsuri de control al vectorilor, detectarea timpurie a cazurilor, supravegherea la timp, cercetarea suplimentară și activitățile de sensibilizare sunt esențiale în acele zone din Europa cele mai expuse riscului.

În 2023, au fost raportate 130 de cazuri de dengue dobândite local în UE/SEE, și 71 de cazuri au fost raportate în 2022. Aceasta este o creștere semnificativă comparativ cu perioada de zece ani 2010-2021, când numărul total de cazuri dobândite local a fost de 73 pentru întreaga perioadă. Cazurile importate sunt, de asemenea, în creștere, cu 1.572 de cazuri raportate în 2022 și peste 4.900 de cazuri în 2023. Acesta este cel mai mare număr de cazuri de dengue importate raportate de la începutul supravegherii la nivelul UE în 2008. În primele luni ale anului 2024, mai multe țări au raportat creșteri substanțiale ale numărului de cazuri de dengue importate, ceea ce ar putea sugera că numerele din 2024 ar putea deveni și mai mari.

Pentru virusul West Nile, în 2023, țările UE/SEE au raportat 713 cazuri umane dobândite local în 123 de regiuni diferite din nouă țări UE. Douăzeci și două dintre aceste regiuni au fost raportate ca locuri de infecție pentru prima dată în 2023; de asemenea, au fost raportate 67 de decese. Numărul de cazuri raportate este mai mic decât cel din 2022, cu 1.133 de cazuri umane, dar numărul de regiuni afectate este cel mai mare de la vârful din 2018, indicând o circulație geografică largă a virusului.

Aedes albopictus, cunoscut pentru transmiterea virusurilor dengue, chikungunya și Zika, se răspândește mai departe spre nord, est și vest în Europa, având acum populații autosuficiente în 13 țări UE/SEE. Aedes aegypti, un vector al febrei galbene, dengue, chikungunya și virusurilor Zika, s-a stabilit recent în Cipru. Potențialul său de a se stabili în alte părți ale Europei este îngrijorător datorită capacității sale semnificative de a transmite agenți patogeni și a preferinței sale pentru a mușca oamenii. Țânțarul Culex pipiens, responsabil pentru răspândirea virusului West Nile, este nativ în Europa și este prezent în întreaga UE/SEE.

Se anticipează pe scară largă că schimbările climatice vor afecta în mare măsură răspândirea bolilor transmise de țânțari în Europa, de exemplu, prin crearea de condiții de mediu favorabile pentru stabilirea și creșterea populațiilor de țânțari. Anul acesta, un caz uman dobândit local de infecție cu virusul West Nile, cu debutul simptomelor la începutul lunii martie, a fost raportat în Sevilla, Spania. Deși un caz izolat, acesta subliniază că transmiterea virusului West Nile poate avea loc foarte devreme în an, probabil datorită condițiilor climatice adecvate.

Stabilirea măsurilor coordonate de control al vectorilor este un element cheie în lupta împotriva bolilor transmise de țânțari și vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a dezvolta instrumente eficiente, dar ecologice, pentru gestionarea populațiilor de țânțari. În paralel, măsuri simple, precum îndepărtarea apei stagnante din grădini sau balcoane unde se reproduc țânțarii, ar trebui promovate în rândul populației. Măsurile de protecție personală pentru a reduce riscul de mușcături de țânțari includ purtarea de haine care acoperă cea mai mare parte a corpului, utilizarea de repelent pentru țânțari, utilizarea plaselor de pat sau a ecranelor pentru ferestre/uși și dormitul sau odihna în camere cu aer condiționat. Pentru ca acestea să fie aplicate pe scară largă, sunt esențiale campanii eficiente de sensibilizare în rândul publicului larg.

Supravegherea sporită și detectarea timpurie a cazurilor de boli transmise de țânțari, legate de călătorii și dobândite local, rămân esențiale pentru implementarea măsurilor de control al vectorilor și bolilor în mod oportun și adecvat.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Petrolul și-a găsit înlocuitor pentru Zima!

Petrolul Ploiești și-a asigurat serviciile portarului suedez Oscar Carl Linner, după ce a fost nevoită să-l cedeze pe Lukas Zima la FCSB. Petrolul Ploiești a...

Hildeberto Pereira ar putea fi suspendat 4 ani! Comunicatul emis de ANAD

Hildeberto Pereira (28 de ani), atacantul echipei „U” Cluj, a fost testat pozitiv la furosemid, conform anunțului făcut de jucător pe 4 noiembrie. Agenția Națională...

FCSB a scos la vânzare biletele pentru duelul cu Midtjylland în Europa League!

Fanii pot achiziționa biletele online sau de la casele de bilete ale Arenei Naționale, cel mai ieftin tichet costând 30 de lei. FCSB a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă