27.5 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăInternaționalCrește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută între cele două ţări care au dat, însă, asigurări miercuri că au deschis „canale de comunicare”, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

„Este îngrijorător, urmărim ce se întâmplă lucru foarte, foarte, foarte îndeaproape”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby. „Evident că nu dorim să existe violenţă sau conflict”, a adăugat el.

La rândul său, ONU „sprijină ferm utilizarea mijloacelor exclusiv paşnice pentru soluţionarea diferendelor internaţionale”, a reacţionat miercuri Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres.

El a reamintit că „deciziile Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ)”, care le-a cerut vineri celor două ţări „să se abţină de la orice acţiune susceptibilă să agraveze diferendul”, sunt „obligatorii”, spunând că este „convins că ambele state vor respecta în mod corespunzător ordinul Curţii”.

Venezuela nu recunoaşte CIJ în acest caz, spunând că doreşte o înţelegere negociată pe baza unui acord semnat cu Marea Britanie în 1966 chiar înainte de independenţa Guyanei.

China, la rândul ei, a îndemnat cele două ţări să-şi rezolve diferendul „în mod corespunzător”, în timp ce armata braziliană a anunţat miercuri o întărire a prezenţei sale la frontierele sale cu Guyana şi Venezuela.

Caracas revendică de zeci de ani Essequibo (numit uneori Guayana Esequiba), un teritoriu de 160.000 kilometri pătraţi reprezentând mai mult de două treimi din Guyana şi unde trăiesc 125.000 de persoane, o cincime din populaţia sa. Insistenţele sale au devenit mai presante de la descoperirea unor rezerve importante de petrol de către ExxonMobil in 2015.

Alegătorii din Venezuela au votat duminică în favoarea integrării în ţara lor a regiunii Essequibo, la un referendum organizat de Caracas pentru a-şi legitima pretenţiile asupra acestui teritoriu pe care îl revendică de la Guyana.

Analiză: Războiul din Israel readuce pe creștere prețul petrolului

Aurul și petrolul sunt sensibile la evenimente geopolitice, fiind printre primele mărfuri care au răspuns la atacurile din Israel și Fâșia Gaza din acest weekend. Petrolul Brent a crescut cu 4,4%, luni, față de închiderea de vineri. Cotațiile revin după o perioadă de scădere, care a determinat o ajustare de 9,7% față de vârful atind recent, la 28 septembrie. Petrolul WTI tranzacționat în SUA a avansat în prima zi a acestei săptămâni cu 4,3%. Aurul a urcat și el cu 1,6%, revenind la rândul său după o scădere de 6,6%, produsă între 20 septembrie și vineri.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, cotațiile petrolului au devenit și mai importante pentru economia globală, care resimte tot mai sever nevoia de finanțare a datoriei publice. În același timp, refinanțarea pentru sectorul privat și pentru cel public devine mai dificilă, la dobânzi mult peste cele obișnuite în ultimii 10-15 ani. „Obiectivul de a aduce inflația în marja confortabilă de 2%, țintită de toate băncile centrale majore din Europa și SUA – China fiind într-o situație diferită – este un obiectiv încă îndepărtat, cu riscuri la adresa economiei reale. Situația devine și mai dificil de gestionat în contextul dinamicilor ascendente ale petrolului”, atrage atenția analistul XTB România.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă