14.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăCulturăCreatorul “Apocalipsei după Cioran” mărturisește că a refuzat să fie "documentaristul" lui...

Creatorul “Apocalipsei după Cioran” mărturisește că a refuzat să fie “documentaristul” lui Ceaușescu

Prin “Apocalipsa după Cioran,” ”regizorul Sorin Ilieșiu se va reconcilia cu arta filmându-l pe fals însinguratul Cioran, alături de Gabriel Liiceanu, acolo la el în chilia sa publică de la Paris, 21 rue de l’Odéon”, spunea academicianul George Banu despre producătorul multipremiat pentru filmele sale.  

Fiu de preot urmărit de Securitate, cu fratele mai mare fugit în străinătate, încă din liceu, Sorin Ilieșiu și-a propus să fie de ”10” pentru a nu fi depunctat pentru “origine nesănătoasă.” A reușit să intre la IATC, să termine facultatea cu succes. Fratele său, stabilit în Germania, l-a sfătuit în anii comunismului să facă o cerere de emigrare. A refuzat. La fel ca o colaborare cu regimul comunist. Putea să fie producătorul filmelor documentare ale vizitelor externe ale lui Nicolae Ceaușescu, dar s-a fofilit. Nu a dat curs invitației.

Fragmente din dialogul său realizat de un reporter Magnanews, pot fi citite și aici.  

Omul Securității îi face o ofertă de nerefuzat. Tânărul Ilieșiu refuză colaborarea cu sistemul

“Aproape de finalul anului patru de studii, anul terminal, Decanul Facultății de Film de la IATC, conf. univ. Mihai Dimitriu, despre care studenții spuneau că ar fi colonel de Securitate, m-a chemat în birou și mi-a spus:

— Se pare că vei fi șef de promoție. Gândește-te bine: ai o situație materială dificilă. N-ai locuință, n-ai bani …nici măcar să-ți cumperi țigări cu filtru, darmite să te-mbraci mai acătării! Vrem să te-ajutăm, pentru că poți face față cu brio în poziția de mare responsabilitate pentru care te-am recomandat. Bine-nțeles, trebuie să vrei și tu. Imediat după angajare, vei avea locuință în centrul Bucureștiului, mașină de serviciu cu șofer, salariu de vreo 5000 de lei pe lună, nu de 1700 cât ai avea la studioul de la Buftea unde vrei să mergi. 5000 de lei plus soldă, de colonel. Vei avea, din start, gradul de colonel. Și vei vedea toată lumea gratis. Ești de acord?

— Dar nu-nțeleg ce-ar trebui de fapt să fac…

citește și: Răzbunarea Prințului Moștenitor al Arabiei Saudite

— Să stai un an pe lângă profesorul vostru Pantelie Tuțuleasa, ca să-i furi meseria. Peste un an se va pensiona și-i vei lua locul. Cum te-mpaci cu dânsul?

— Abia anul ăsta a venit ca profesor asistent la cursul de „Măiestrie”…

— A venit ca să-și caute înlocuitor…

— Dar eu n-aș vrea să merg la Sahia (studioul „Alexandru Sahia”, unde se făceau filme documentare, și unde știam că lucrează profesorul Tuțuleasa). Vreau să fac „film artistic”,  vreau să merg la studioul de la Buftea. Cum e posibil să fie așa mare diferență de salariu între Buftea și Sahia? Eu credeam că-i invers…

— Nu-i nicio diferență. Doar profesorul Tuțuleasa are un statut privilegiat.

— Atât de privilegiat??

— Chiar nu știi că e cineastul personal al Tovarășului (Ceaușescu) și  realizează filmele documentare despre vizitele externe, filme care rulează în toată țara la cinema, dar și la televizor. Filmele cu președinții Americii, Jimmy Carter, Richard Nixon sau Gerald Ford, cu Papa de la Roma, cu Președintele Franței Charles de Gaulle, cu regina Elisabeta a Marii Britanii, plimbându-se, împreună, în caleașcă. Nu vi le-a arătat? Nu v-a spus că soțul reginei era în altă caleașcă, cu Tovarășa? Nu e glumă! Ăsta-i protocolul!

Sorin Ilieșiu cu diploma de Bacalaureat a lui Emil Cioran, în timpul filmărilor de la Paris

— Nu ni le-a arătat.

— O să ți le-arate și o să-ți explice tot ce trebuie. Să știi că te-a urmărit tot anul universitar.Eu te urmăresc de patru ani și am văzut că ai calitățile necesare, dar, nu erai membru de partid! Acum ești. Sunt sigur că și Tovarășul te va aprecia. Cred că și Tovarășa… Nu ai niciun motiv să nu fi de acord.

— Dar dac-aș face, doar filme despre vizitele externe, n-aș fi împlinit ca artist…  Aș vrea să fac filme de artă.

— Vei avea timp să faci destule filme de artă, Tovarășul nu face toată ziua vizite externe”, reprezintă un fragment din dialogul purtat de reporterul Magnanews cu regizorul de succes Sorin Ilieșiu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

De unde poți lua cele mai avantajoase credite online rapide din România

Accesarea unui credit rapid poate fi de ajutor în anumite circumstanțe, iar dacă este întrebuințat într-un mod necorespunzător, poate crea dificultăți. Volumul de credite...

Silvestru Șoșoacă, exclus oficial din partidul S.O.S România

Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, a fost exclus oficial din partidul S.O.S. România, formațiunea politică condusă de soția sa. Acesta era membru fondator...

Politehnica Iași a înfrânat Rapidul. Giuleștenii, la primul eșec din acest an

Politehnica Iași i-a provocat prima înfrângere din acest an Rapidului, după ce s-a impus cu scorul de 3-1, sâmbătă seară, pe teren propriu, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă