Preţul aurului va continua să crească şi în 2025, potrivit analiştilor de pe Wall Street, însă ritmul de apreciere va încetini după avansul spectaculos de 27% înregistrat anul trecut, potrivit Forbes.
Se estimează că aurul va ajunge la aproximativ 2.795 de dolari pe uncie troy până la sfârşitul anului, conform prognozei medii a băncilor şi rafinăriilor. Aceasta reprezintă o creştere de aproximativ 7% faţă de nivelurile actuale.
Aurul va continua să beneficieze de achiziţiile efectuate de băncile centrale din întreaga lume, care au început să se diversifice dincolo de dolarul american, ca urmare a sancţiunilor impuse de SUA Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina în 2022.
De asemenea, reducerea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA, temerile legate de creşterea datoriei publice a SUA sub conducerea preşedintelui ales Donald Trump şi conflictele din Orientul Mijlociu şi Ucraina sunt factori care ar putea impulsiona preţurile aurului. Aceşti factori au contribuit anul trecut la cea mai mare creştere anuală a preţului aurului din 2010 până în prezent.
Prețul aurului scade pe fondul așteptării unor noi date economice și politice ale administrației Trump
Pe lângă aur, și alte metale prețioase au înregistrat scăderi, precum argintul, platina și paladiul
Prețul aurului a înregistrat o scădere luni, în condițiile unui volum scăzut de tranzacții, în timp ce investitorii așteaptă date economice importante din SUA și perspective clare, privind politica administrației Trump în 2025, informează Reuters.
Aurul spot a scăzut cu 0,7%, ajungând la 2.602,88 USD pe uncie, iar contractul futures pentru aur din SUA a înregistrat o scădere de 0,6%, la 2.616,20 USD pe uncie.
„Scăderile sunt atribuite tranzacțiilor slabe, caracteristice perioade de sărbători și ajustări de portofoliu înainte de sfârșitul anului”, a explicat Peter Grant, vicepreședinte și strateg senior în metale la Zaner Metals. Grant a adăugat că tensiunile geopolitice și creșterea datoriei americane ar putea susține cererea pentru aur în 2025, în contextul unui deficit bugetar mai mare sub administrația Trump”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!