Nemulțumirile legate de costurile locuințelor au atins un nivel fără precedent în țările dezvoltate, depășind alte preocupări majore, cum ar fi asistența medicală și educația, potrivit Financial Times.
Conform datelor Gallup Analytics, jumătate dintre cetățenii țărilor OCDE sunt nemulțumiți de accesibilitatea locuințelor. Problema s-a intensificat odată cu creșterea ratelor dobânzilor de către băncile centrale, ca răspuns la cea mai gravă criză inflaționistă din ultimele decenii, notează Ziarul Financiar.
Deși majorarea dobânzilor a contribuit la scăderea prețurilor proprietăților în unele state europene, locuințele rămân mai scumpe decât erau înainte de pandemie, fără a lua în calcul și costurile crescute ale creditelor ipotecare.
În Statele Unite, prețurile locuințelor au continuat să urce rapid, în ciuda majorării ratelor dobânzilor, iar aproape 60% dintre respondenți au declarat că sunt nemulțumiți de lipsa locuințelor accesibile.
Cauzele care au dus la criza locuințelor în țările dezvoltate
Chiriile au crescut la rândul lor, într-un context în care prețurile ridicate la alte produse esențiale, precum alimentele și combustibilul, au redus veniturile disponibile ale gospodăriilor.
Experții consideră că o cauză principală a crizei locuințelor accesibile este lipsa construcțiilor noi.
Willem Adema, economist principal în cadrul OCDE, a declarat că „nu s-a construit suficient”, subliniind că dezvoltatorii se concentrează adesea pe locuințele destinate persoanelor cu venituri mai mari, ceea ce accentuează dificultățile pentru cei cu venituri modeste.
Andrew Wishart, analist la Capital Economics, a avertizat că „tendințele demografice evoluează mult mai rapid decât poate ține pasul oferta de locuințe”.