Dobânzile mari la creditele din România sunt un paradox pentru consumatori și companii, în ciuda scăderii inflației
România, alături de alte țări din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Polonia și Ungaria, se confruntă cu rate ridicate ale dobânzilor, în contrast cu nivelurile mai scăzute din țările dezvoltate din Europa. Deși inflația din România a scăzut sub 5% în ultimul an, BNR a menținut recent dobânda de referință la 6,5%, ceea ce va determina menținerea ridicată a dobânzilor la credite și interbancare.
Pe segmentul creditelor ipotecare, dobânda medie în România este de 4,99%, peste nivelul de 3,59% din zona euro, în timp ce țări precum Polonia și Ungaria au dobânzi mai mari, de 7,1% și, respectiv, 6,79%. La creditele de consum, România se situează la 7,9%, fiind depășită doar de Ungaria, unde dobândă medie este de 10,99%. CEO-ul AVBS Broker de Credite, Valentin Anghel, a explicat pentru ziarulfinanciar.ro că aceste dobânzi ridicate sunt influențate nu doar de inflație, ci și de factori precum riscul țării și deficitul bugetar. Din acest motiv, românii ajung să achite rate lunare cu 500-800 de lei mai mari decât vecinii europeni, deoarece țările din zona euro se bucură de dobânzi mai mici.
„Chiar dacă inflaţia a scăzut, România continuă să se confrunte cu riscuri sistemice, cum ar fi un deficit bugetar considerabil şi un risc de ţară, perceput ca fiind mai mare decât în ţările dezvoltate. În plus, rata de dobândă de referinţă a BNR rămâne la un nivel mai ridicat, pentru a descuraja deprecierea monedei şi pentru a menţine stabilitatea financiară. Costul ridicat al împrumuturilor este astfel o reflecţie a condiţiilor economice interne şi a încercării de a asigura o stabilitate, macroeconomică pe termen lung, a spus Valentin Anghel.
În Germania, dobânda pentru creditele ipotecare este de numai 3,5%, iar în Bulgaria de 2,8%.