14.3 C
București
duminică, 24 octombrie 2021

Coronavirusul i-a provocat unui copil din Buzău şi Sindromul Kawasaki

În Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Gomoiu din București a fost internat un băieţel de opt ani, bolnav de COVID-19, adus în stare gravă de la Buzău.

Este primul copil din România infectat cu coronavirus, diagnosticat şi cu Sindromul Kawasaki.

Plămânii copilului sunt foarte afectați, povestesc medicii din spitalul bucureştean. După eforturi îndelungate i-au stabilizat starea.

Simptomele au apărut în weekend, când băiatul de opt ani a început să facă febră și să nu se simtă bine. Internat, inițial, la Spitalul din Buzău, medicii locali au decis să-l trimită într-un  spital din Capitală, pe motiv că bolile asociate îi puneau în pericol însăşi viaţa.

 Boală provocată probabil de un virus

Sindromul Kawasaki este o boală extrem de rară. În Europa apare la 8 copii din 100.000. Incidenţa ei este mai mare în Japonia cu 36/100.000.

Deocamdată, nu se cunoaşte cauza acestei maladii, declară un medic pediatru. Se presupune că anumiţi agenţi patogeni provoacă în organism o reacţie imună anormală, mai ales la indivizii susceptibili genetic. De-a lungul timpului, au fost suspectate mai multe clase de agenţi microbieni: virusuri (adenovirusuri, parvovirusuri, coronavirusuri, virusurile hepatitice) sau anumite bacterii, fără a putea fi dovedită o legatură clară de cauzalitate între acestea şi boală.

Procesul inflamator declansat la nivelul pereţilor vaselor de sânge poate duce la anevrisme oriunde în organism, cele mai afectate fiind artere care iriga inima.

Descoperită la timp, se poate trata cu imunoglobulină şi cu aspirină.

Miercuri, la nivel național, au fost raportați peste 1.700 de oameni infectați cu coronavirus în 24 de ore, acesta fiind cel mai negru bilanț de până acum.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a desconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Ultima oră
Pe aceeași temă