5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCorina Crețu, despre greva profesorilor: „Este un strigăt după ajutor pe care...

Corina Crețu, despre greva profesorilor: „Este un strigăt după ajutor pe care nu avem voie să ne prefacem că nu îl auzim”

Europarlamentarul Pro România Corina Creţu a declarat, luni, că greva generală declanşată de personalul din învăţământul preuniversitar nu este un moft şi că această acţiune este un strigăt după ajutor care nu trebuie ignorat.

„Greva declanşată astăzi de cei peste 150.000 de profesori, la care se adaugă şi câteva zeci de mii de angajaţi din cadrul personalului auxiliar şi nedidactic, este un strigăt după ajutor pe care nu avem voie să ne prefacem că nu îl auzim! În opinia mea, profesorii şi medicii sunt pilonii societăţii, trebuie răsplătiţi la adevărata lor valoare, iar acest lucru trebuia să se întâmple demult. Şi nu este prima dată când iau această poziţie.

Încă din primul meu mandat de europarlamentar, înainte de a ocupa poziţia de comisar european, am solicitat la nivelul Uniunii Europene dezvoltarea unei strategii coordonate pentru stimularea educaţiei, prin intermediul căreia să fie reduse discrepanţele de venit dintre Est şi Vest şi, în mod automat, motivarea personalului didactic existent şi atragerea continuă a oamenilor de calitate în învăţământ! Greva din prezent nu este un moft”, a afirmat Corina Crețu într-o postare pe Facebook.

Parlamentarul european susţine că, ani la rând, salariile profesorilor au fost trecute pe ultimele locuri în preocupările Guvernului şi ale Ministerului Educaţiei şi că la situaţia salarizării s-a adăugat inflaţia generată de pandemia Covid-19 şi războiul din Ucraina, care aproape a înjumătăţit valoarea reală a veniturilor tuturor românilor.

„Ori în condiţiile acestea, nu poţi, ca ţară, să aştepţi performanţă în educaţie din partea unui personal nemotivat şi nu poţi ignora procentul tot mai mare al absolvenţilor care preferă să părăsească România pentru a-şi căuta un trai mai bun chiar şi profesând în domenii al căror nivel este sub cel pentru care au fost pregătiţi, în detrimentul alegerii unei cariere didactice acasă. Şi nici nu cred că te poţi impune ca profesor, când observi că doar valoarea telefonului pe care elevul îl ţine pe masă depăşeşte salariul tău pe trei luni”, a afirmat Creţu.

Europarlamentarul a spus că în aceste condiţii, noua generaţie nu poate fi inspirată să studieze pentru a urma o carieră didactică.

„Discrepanţele salariale între cei şase milioane de angajaţi europeni din educaţie sunt imense: un profesor român câştigă într-un an cât unul olandez în mai puţin de o lună sau un coleg de-al său din Luxemburg în două săptămâni. Din toate aceste motive, îmi exprim solidaritatea cu profesorii noştri şi aştept din partea autorităţilor române soluţii adecvate cerinţelor prezentate de sindicatele din învăţământ”, a mai afirmat eurodeputatul Corina Creţu. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă