5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCoreea de Nord a realizat o „simulare a unui atac nuclear tactic”

Coreea de Nord a realizat o „simulare a unui atac nuclear tactic”

Coreea de Nord a confirmat joi că a tras două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, explicând că a fost vorba de o „simulare a unui atac nuclear tactic” ca răspuns la manevrele americano-sud-coreene, a relatat agenţia de stat nord-coreeană KCNA, potrivit spotmedia.ro.

Lansările au avut loc cu doar câteva ore înainte de încheierea exerciţiilor militare comune americano-sud-coreene, Ulchi Freedom Shield, care continuă să stârnească mânia Phenianului.

Rachetele au fost lansate miercuri ca o simulare a unui atac nuclear tactic menit să distrugă în totalitate principalele centre de comandă şi baze aeriene de cealaltă parte a frontierei, în Coreea de Sud, potrivit KCNA.

Ele au fost lansate în direcţia Mării de Est, cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei, potrivit armatelor sud-coreeană şi japoneză.

„Prima a fost lansată în jurul orei 23.38 (14.38 GMT), la o altitudine maximă de aproximativ 50 km şi la o distanţă de zbor de aproximativ 350 km. A doua în jurul orei 23:46, la o altitudine maximă de aproximativ 50 km şi o distanţă de zbor de aproximativ 400 km”, potrivit armatei japoneze.

„Exerciţiul este menit să trimită un mesaj clar inamicilor”, a declarat armata Nordului, scrie KCNA.

Marţi, Phenianul a organizat manevre militare la nivel de comandament ca răspuns la cele ale Washingtonului şi Seulului.

Cu această ocazie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat un post de comandă de antrenament, potrivit KCNA.

„Scopul exerciţiului este de a permite tuturor comandanţilor şi secţiilor de stat major din întreaga armată să se pregătească pe deplin pentru război”, a precizat aceeaşi sursă.

Între timp, Statul Major al armatei sud-coreene a declarat că armata sud-coreeană „menţine o stare de pregătire deplină în strânsă cooperare cu Statele Unite”.

În timpul manevrelor aeriene comune, cel puţin un bombardier strategic american B-1B a survolat miercuri peninsula coreeană, potrivit Yonhap, un detaliu care a iritat în mod deosebit Phenianul.

Nordul a descris survolul ca fiind o „ameninţare gravă” care „se înscrie în scenariul unui atac nuclear preventiv împotriva RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană)”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, care se afla în mijlocul unei conferinţe de presă la Washington în momentul în care a fost făcut anunţul, a refuzat să comenteze.

Marţi, Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au desfăşurat, de asemenea, un exerciţiu trilateral de apărare antirachetă navală.

Cele trei ţări şi-au intensificat cooperarea în domeniul apărării în ultimele luni, ca răspuns la provocările tot mai numeroase ale Phenianului.

Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste de armament în acest an, iar săptămâna trecută a făcut a doua încercare de a plasa pe orbită un satelit spion, care s-a soldat cu un eşec.

Anul trecut, liderul Coreei de Nord a descris statutul ţării sale de putere nucleară ca fiind „ireversibil” şi a cerut dezvoltarea în continuare a armelor, în special a armelor nucleare tactice.

De asemenea, el a cerut marţi întărirea marinei nord-coreene, afirmând că apele ţării sunt pline de „pericolul unui război nuclear”, a relatat presa de stat.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă