30.5 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăInternaționalContraspionajul Greciei a găsit un spion rus care luase identitatea unei femei...

Contraspionajul Greciei a găsit un spion rus care luase identitatea unei femei decedate

Serviciul Național de Informații al Greciei (EYP) a expus o femeie, cunoscută drept „Maria T.”, ca fiind în realitate un spion rus care preluase identitatea unei femei decedate de cetățenie elenă, potrivit Greek City Times și Greek Reporter.

Contraspionajul Greciei expune un spion care preluase identitatea unei femei decedate
Potrivit EYP, cetățeanul străin „Irina A. S.” a obținut cetățenia elenă și un act de identitate și lucra ca fotograf. Totodată, era proprietara unui magazin de artizanat din Atena și locuia în Pangrati, aproape de centrul capitalei.

Femeia se prezenta drept „Maria T.”, iar în declarația EYP nu se vorbește despre naționalitatea reală a spionului, însă materialele din presa elenă sugerează că era rusoiacă și că a revenit în țara sa în luna ianuarie. Proto Thema este una dintre publicațiile care îi atribuie naționalitate rusă.

EYP a explicat că expunerea spionului a început după ce s-a descoperit că o țară terță încearcă să dobândească acces la datele personale ale cetățenilor greci care au murit. Contraspionajul elen menționează că este o practică bine cunoscută și consacrată la nivel internațional pe care o folosesc serviciile de informații dintr-o anumită țară străină pentru a crea o categorie specială de spioni numită „ilegali”, potrivit b1tv.ro.

Serviciile de informații ale Greciei au prezentat cazul unui spion rus care luase identitatea unei femei decedate ce a acționat și în UE

„Serviciile de informații menționate mai sus recrutează și instruiesc «ilegali», cu scopul de a-i plasa în țări țintă, pentru a desfășura activități de spionaj în numele țării lor. Pentru a le proteja identitatea reală, ei operează sub «deep cover» (acoperire profundă, n.r.), pe care o creează prin falsificarea documentelor și prin utilizarea certificatelor de naștere sau a certificatelor de deces”, explică EYP.

Activitatea „Mariei T” nu se limita la Grecia, mai spune serviciul elen de contraspionaj. Întrucât ea era cetățean elen, deci cetățean UE, putea să călătorească și să lucreze în orice alt stat european.

EYP menționează să serviciul de spionaj de care aparținea „Irina A. S.” a lucrat metodic ani de zile ca să îi construiască identitatea de „Maria T.”, astfel încât în cele din urmă să trăiască precum oricare alt cetățean al Greciei, înșelându-le astfel chiar și pe cele mai apropiate persoane pe care le avea pe teritoriul elen, persoane care în mod evident nu erau conștiente de identitatea reală a femeii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Începe Evaluarea Națională. Calendarul și regurile examenului

Probele scrise din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2024) încep marți, 25 iunie, cu testarea cunoștințelor de limba și literatura...

VIDEO. Jorge a pierdut 350.000 de euro: “A durut!”

În ultima vreme, lui Jorge îi merge cu adevărat bine și nu ezită să se laude cu asta. Dar, în trecut, artistul a avut...

Diana Şoşoacă va fi candidatul partidului S.O.S la preşedinţia României

Comitetul Național al Partidului S.O.S. România a decis cu unanimitate ca președintele formațiunii, Diana Iovanovici-Șoșoacă, să fie candidatul partidului la președinția României în alegerile...
Ultima oră
Pe aceeași temă