Aeronave străine zboară ilegal deasupra României. Această concluzie rezultă din faimosul caz de contrabandă, înregistrat ieri, în care a fost implicat un avion din Ucraina.
Capturarea, în Republica Moldova, a unui avion care ducea în România țigări de contrabandă relevă o situație gravă. Reiese că avioane străine intră și ies neautorizat din România.
România se mândrește cu faptul că este membru în NATO și în UE și că protejează frontiera de est a acestor organizații. Faptele sugerează însă că protecția asigurată de România este o iluzie. Ieri, oficiali din Republica Moldova au anunțat că au capturat, în țara lor, un avion care aducea țigări de contrabandă în România. Avionul, înmatriculat în Ucraina, efectua zboruri spre România și dinspre România.
Unde au ajuns țigările
Nu știm încă dacă, în momentul în care a fost capturată, aeronava avea și marfă la bord. Dar din aceste incidente reiese că aeronave străine intră și ies, necontrolat, din spațiul aerian al României. Asemenea avioane pot avea la bord orice – de exemplu arme, droguri sau chiar teroriști.
Conducerea centrală a Poliției de Frontieră ne-a cerut să trimitem întrebări în scris dacă vrem informații. Poliția de Frontieră Sighet ne-a precizat că subiectul e gestionat de Poliția de Frontieră Iași. Iar purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră Iași nu ne-a răspuns nimic.
Acum o luna, Kiev captura un avion AN 2
Acum o lună, autoritățile de la Kiev anunțau că au capturat în Ucraina un avion, tot model AN 2. Acel avion, de asemenea, transporta țigări de contrabandă din Ucraina în România.
La acel moment, europarlamentarul Dragoș Tudorache, fost ministru de Interne, cerea explicații de la Ministerul de Interne și de la Ministerul Apărării Naționale.
“Când îți intră o aeronavă neidentificată pe teritoriul țării trebuie să existe o reacție din partea Forțelor Armate pentru că suntem un stat modern, un stat serios, stat NATO”
Dragoș Tudorache,
Europarlamentar
Anul trecut, ministrul Afacerilor Interne din acel moment, Marcel Vela, anunța că MAI se ocupă intens de combaterea infracționalității. Ministrul Vela spunea că șefii din MAI au “toleranță zero” față de acest fenomen. Ministrul Afacerilor Interne se referea inclusiv la infracțiunile din zona frontierei României.
“Ministerul de Interne, Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Jandarmeria, SIAS suntem implicați în combaterea infracționalității. Avem toleranță zero față de infracționalitate”
Marcel Vela,
Fost ministru de Interne
Acum un an, ministrul de Interne din acel moment asigura societatea românească de faptul că toți angajații Ministerului Afacerilor Interne sunt în război cu infractorii.Noi aflăm după aceea
Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a anunțat, ieri, că a găsit un avion model AN 2, înmatriculat în Ucraina.
“Patrula Sectorului Poliției de Frontieră Cuhnești a observat un aparat de zbor de dimensiuni mici la înălțimea de aproximativ 100 m care a traversat hotarul țării din Republica Moldova în România. Ulterior, la ora 02:57 patrula poliției de frontieră a Sectorului Valea Rusului a remis informația că pe direcția Drujineni – Zaboloteni a fost observat un aparat de zbor de mici dimensiuni, care a traversat hotarul din România în Republica Moldova. A fost informat dispeceratul și reprezentanții autorităților române”, a anunțat Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.
Când au găsit avionul pe câmp, polițiștii din Republica Moldova au reținut trei cetățeni ucrainieni. Cei trei încercau să realimenteze avionul pentru a continua zborul spre Ucraina.
Procedura traficanților pare a fi să zboare peste frontieră și de a lăsa să cadă coletele cu țigări, de la mică înălțime, în puncte convenite cu complicii din România. După ce lasă marfa, avionul contrabandiștilor nu aterizează în România ci se întoarce în Ucraina.
La Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași e liniște
Avionul capturat, ieri, în Republica Moldova a trecut, cu marfă la bord, prin zona de responsabilitate a Poliției de Frontieră a României. Mai axact aceea a Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iași.
Lipsa unei explicații publice, din partea acestui Inspectorat, despre incidentul petrecut în raza lui de acțiune, este surprinzătoare. ITPF Iași asigură supravegherea frontierei cu Republica Moldova pe o lungime de 681,3 kilometri. ITPF Iași asigură și supravegherea frontierei cu Republica Ucraina pe o lungime de 72,1 kilometri.
Despre incidentul de ieri ar trebui să dea explicații și Forțele Aeriene Române, din cadrul Ministerului Apărării Naționale, care execută serviciul de Poliție Aeriană.
Potrivit Strategiei Naționale de Apărare a Țării, contrabanda este o amenințare la adresa securității naționale.