Consiliul Europei salută progresele înregistrate în prevenirea corupției în ceea ce privește membrii parlamentului, judecătorii și procurorii din Ucraina.
Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat astăzi un raport privind Ucraina care evaluează progresele înregistrate în implementarea recomandărilor emise țării în Raportul de evaluare a rundei a patra (2017) privind prevenirea corupției în ceea ce privește membri ai parlamentului, judecători și procurori.
GRECO concluzionează că Ucraina a făcut unele îmbunătățiri prin implementarea satisfăcătoare sau tratarea într-un mod satisfăcător a 15 din cele 31 de recomandări cuprinse în Raportul de evaluare a rundei a patra.
Dintre recomandările rămase, nouă au fost parțial implementate și șapte nu au fost implementate.
„GRECO dorește să recunoască angajamentul puternic manifestat de Ucraina în ceea ce privește activitatea GRECO într-un moment extrem de dificil pentru acest stat membru, în urma războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, se arată în raport.
„Timpul de război a dus la necesitatea adoptării legii marțiale, a stării de urgență și a ajustării priorităților. Într-un astfel de context, este remarcabil că Ucraina și-a continuat totuși munca de implementare a recomandărilor GRECO. Chiar dacă încă mai sunt de lucru, așa cum se indică în acest raport, transmiterea la timp a informațiilor către GRECO de către Ucraina, precum și progresele raportate, trebuie lăudate”.
GRECO concluzionează că nivelul actual de conformitate cu recomandările nu mai este „la nivel global nesatisfăcător”, așa cum a fost cazul după raportul de conformitate anterior publicat în aprilie 2022. A solicitat Ucrainei să prezinte un raport cu privire la acțiunile întreprinse pentru implementarea recomandărilor restante până la 31 martie 2024.
Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care își propune să îmbunătățească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea conformității acestora cu standardele anticorupție. Ajută statele să identifice deficiențele politicilor naționale anticorupție, determinând reformele legislative, instituționale și practice necesare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!