Sistemul medical al rețelei naționale de penitenciare a fost din nou în centrul atenției în ultima vreme, datorită protagonișitilor cunoscuți de către publicul larg, Elena Udrea, fost ministru al Turismului, dar și datorită fostului președinte al Federației Române de box, Rudel Obreja, notează Impact.ro.
Rudel Obreja
Lui Rudel Obreja i s-a întrerupt executarea pedepsei de 5 ani de închisoare din cauza faptului că era grav bolnav. Acesta a semnalat medicilor de la Jilava, unde a stat închis anul acesta, că are dureri foarte mari în zona abdomnială, iar Obreja a primit câteva pastile antispastice. Abia când durerile au devenit insuportabile, devenind evident că omul trece printr-o criză majoră, a fost dus, inițial la Spitalul „Bogdan Arseni”, apoi la Spitalul de Urgență Floreasca unde a fost diagnosticat corect.
Elena Udrea
Elena Udrea care a fost condamnată definitiv, cu executare, în dosarul „Gala Bute”, la fel ca și Rudel Obreja, a avut parte de o situație aparte, care putea duce la deteriorarea sănătății sale. Unele canale TV spunea că ar fi intrat în greva foameni, ceea ce nu era adevărat, potrivit sursei citate. Acest lucru a fost confirmat de avocatul Elenei Udrea, Silvia Uscov.
„Doamna Elena Udrea nu are, în prezent, nicio suferință medicală”, i-a spus telefonic avocatul Silvia Uscov reporterului impact.ro. ”Este adevărat, a slăbit în ultima perioadă. Lucru de înțeles, date fiind stresul și toate drumurile pe care a fost nevoită să le facă.”
Avoacata a fost întrebată cum o duce Elena Udrea în detenție, la Penitenciarul Târgșor, din județul Dâmbovița unde este cazată, mai ales în această perioadă de caniculă extremă. Ea a răspuns că „din fericire, penitenciarul are o particularitate aparte, din construcție, având zidurile mai groase, astfel că temperatura din interior este mai scăzută și constantă, protejând persoanele deținute de temperaturile mari de afară”.
Alimentele pe care le primește Udrea se strică în 2 zile
„O problemă majoră ar fi, însă, faptul că în condițiile în care Elena Udrea, ca toate persoanele deținute nu beneficiază, potrivit legii, decât de un pachet lunar de doar zece kilograme de alimente și sucuri, plus alte șase de fructe și legume, și neexistând în nicio cameră de detenție frigider, toate aceste produse, dacă nu sunt consumate în două-trei zile, se alterează. Aceasta este cu adevărat o mare problemă”, a conchis avocatul Silvia Uscov. Se pare că acesteia nu i s-a permis nici să își îmbrățișeze fiica, pe Eva Maria.
Directorul Administrației naționale a penitenciarelor, comisarul șef Dan Halchin, a declarat într-o conferință de presă că va îngădui accesul în spitalele penitenciar din subordinea ANP.
Spitalul Penitenciar Rahova
Spitalul Penitenciar Rahova este al doilea cel mai mare spital din sistemul penitenciar. Este condus acum de comisar șef Nory Marioara Jurjuț, detașată aici de un an. Aceasta a condus timp de 15 ani Spitalul de la Arad.
Întreg spitalul, construit în urma unui Ordin al Ministrului de Justiție în anul 2003, este situat chiar în curtea în care se află și penitenciarul Rahova-București, fiind practice zid în zid cu acesta, dar având intrare separate. De altfel, spitalul este unitate distinctă, aflată în subordinea directă a ANP.
De altfel, aici există mai multe laboratoarea și secții. Regăsim și mai multe aparate medicale performante.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!