9.9 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalCompaniile din Qatar au încheiat parteneriate cu Irakul pentru proiecte în valoare...

Companiile din Qatar au încheiat parteneriate cu Irakul pentru proiecte în valoare de 9,5 miliarde de dolari

Trei companii din Qatar și Irak au convenit să dezvolte proiecte în valoare de 9,5 miliarde de dolari în Irak, inclusiv construirea unei centrale electrice care va genera un total de 2.400 de megawați, scrie Reuters.

UCC Holding și comisia de investiții au semnat un parteneriat pe 25 de ani legat de cele două centrale electrice, a căror construcție va costa 2,5 miliarde de dolari, se arată într-o declarație emisă de UCC Holding.

Centralele electrice vor contribui la reducerea dependenței Irakului de Iranul vecin pentru nevoile sale energetice.

Irakul importă energie electrică și gaz din Iran, care reprezintă în total între o treime și 40% din aprovizionarea sa cu energie, ceea ce este deosebit de important în lunile de vară, când temperaturile pot depăși 50 de grade Celsius și consumul de energie atinge cote maxime.

Comisia irakiană pentru investiții și Estithmar Holding, cu sediul la Doha, au semnat, de asemenea, acorduri în valoare de 7 miliarde de dolari pentru gestionarea spitalelor, dezvoltarea a două “noi orașe cuprinzătoare” și pentru construirea unei serii de noi hoteluri de 5 stele, totalizând 10.000 de camere, se arată într-o declarație emisă de Estithmar.

“Orașele vor include complexe rezidențiale, vile, școli, complexe comerciale, centre de divertisment și alte facilități și servicii, pe lângă toată infrastructura necesară pentru construirea acestor orașe”, a declarat vicepreședintele Estithmar, Ramez Al-Khayyat, în comunicat.

Nu este clar cât de mulți bani vor investi companiile din Qatar sau comisia de investiții din Irak pentru aceste proiecte.

Acordurile au fost semnate în timpul unei vizite la Bagdad a emirului Qatarului, joi, când acesta s-a angajat să facă o investiție de 5 miliarde de dolari în Irak.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Explozie în județul Dolj. FOTO

Pompierii din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj fac măsurători privind eventuale emanaţii de gaze naturale în comuna Calopăr, după ce, vineri...

El Comandante Florinel o salvează pe FCSB. Roș-albaștrii s-au impus la Voluntari

FCSB s-a impus cu scorul de 2-1 pe terenul celor de la FC Voluntari, grație „dublei” lui Florinel Coman, și a refăcut diferența de...

Te-ai săturat de var care ține prea puțin? Ia VAR de la Superliga României! DUREAZĂ FOARTE MULT!!!

Ilustrație: Marian Avramescu Te-ai săturat de varul care nu ține suficient, indiferent de meșterii care vin la tine și te întreabă: cine v-a lucrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă