25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCompania de RCA a statului promisă de un an nu este nici...

Compania de RCA a statului promisă de un an nu este nici acum înființată

După falimentul Euroins din martie 2023, ASF promitea măsuri mai dure pentru jucătorii din piață și înființarea unei companii românești de stat care să asigure stabilitate pe această piață a asigurărilor auto în care sunt aproximativ 8 milioane de șoferi.

CEC Bank n-a trimis nici acum o solicitare oficială de autorizare către ASF

CEC Bank nu și-a făcut companie de asigurări, cu atât mai puțin una care să vândă RCA, ceea ce înseamnă că șansele ca anul acesta să mai fie înființată sunt minime.

„Nici nu avem informații, nici nu avem ce comenta, pentru că n-am primit nicio solicitare oficială în acest sens de autorizare. În momentul de față nu este nimic în analiză pentru a se autoriza oficial. Probabil că au fost niște demersuri preliminare”, a spus Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF.

Anul trecut, șefii Coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, dădeau asigurări că se va rezolva criza de pe piața RCA-urilor și că va fi înființată o companie de stat, care nu există nici după 13 luni.

Eazy Asigurări, noul jucător în piața RCA

Eazy Asigurări firmă controlată de fondatorul Superbet, Sacha Dragic, care a fost autorizată să vândă RCA în luna septembrie a anului trecut, poate intra oricând pe piața RCA. În ședința ASF din 15 aprilie, au fost aprobată numirea lui Cristian – Eduard Ionescu în funcția de Director general al societății și a lui Dan Filip în funcția de Director general adjunct la Eazy Asigurări S.A.

Sute de mii de români încă nu și-au primit banii după falimentele societăților de asigurări

Conform datelor obținute de FACIAS de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), până la 31 martie 2024, au fost înregistrate 232.219 cereri de plată pentru creditorii Euroins. Din acestea, doar 30.924 au fost procesate, iar o sumă de aproximativ 255,2 milioane lei a fost aprobată pentru plată. Obligațiile de plată pentru Euroins se ridică însă la o cifră estimată la 2,25 miliarde lei. Asta înseamnă că un procent extrem de mic dintre păgubiți, de doar 13%, și-au primit banii. La un calcul simplu, fiecare cetățean păgubit așteaptă de la FGA câte 1.300 de lei.

În ceea ce privește City Insurance, situația nu este mai bună, cu 264.310 cereri recepționate și numai 162.143 de cereri procesate până la 31 martie 2024, dosarele de daună respective necesitând o sumă de plată de aproximativ 1,56 miliarde lei. Mai mult, FGA a admis că obligațiile de plată pentru cererile nesoluționate la City Insurance sunt estimate la 1,94 miliarde lei”, spune FACIAS.

COTAR:”Doar 25% din preţul RCA reprezintă cleltuielile cu despăgubiri, iar 75% încasează firmele de asigurări”

Despăgubirile șoferilor sunt sume mici în comparație cu cotizațiile făcute, iar în multe cazuri, banii returnați sunt sume nerealiste sau date cu întârziere.

„Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România atrage atenţia asupra faptului că situaţia reală din piaţa asigurărilor obligatorii RCA este cu totul alta faţă de cea prezentată până acum. Doar 25% din preţul poliţei RCA reprezintă plata daunelor, iar 75% încasează asigurătorii. În ţările civilizate din UE, cheltuielile asiguratorilor sunt între 15-30%. Uniunea Asigurătorilor din România, care din banii românilor reprezintă firmele de asigurări, ar trebui să aibă curajul să spună adevărul care stă în spatele dublării preţului la RCA, în ultimii 2 ani, precum şi ce stă în spatele aşa-ziselor creşteri ale despăgubirilor pretinse a fi achitate de piaţa de asigurări din România”, precizează COTAR.

Sute de mii de șoferi au plătit în medie cu 187 lei mai mult pe RCA pentru clauza de decontare directă

Asigurătorii RCA au încheiat anul trecut un număr de 491.230 de clauze de decontare directă la contractele de asigurare auto obligatorie, iar veniturile obținute din prime au depășit 90 milioane de lei, rezultând o primă medie anualizată de 187 de lei, se arată în cel mai recent raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Raportul ASF mai arată că asigurătorii RCA au plătit anul trecut un număr de 12.529 dosare de daună aferente clauzei de decontare directă, în valoare totală de 103.499.015 lei, rezultând o daună medie plătită pe dosar de 8.261 lei.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă