Comisia Europeană va analiza, la cererea inclusiv a României, tranzacția prin care gigantul american Qualcomm vrea să preia producătorul israelian de semiconductori pentru industria auto Autotalks, pentru a evalua impactul potențial asupra mediului concurențial din Uniunea Europeană.
Potrivit Profit.ro, comisia a acceptat cererile înaintate de 15 state membre UE, printre care și România, pentru a evalua achiziția propusă, în conformitate cu Regulamentul UE privind concentrările economice (EUMR).
„Comisia a cerut Qualcomm să notifice tranzacția. Qualcomm nu poate implementa tranzacția înainte de a notifica și de a obține autorizarea din partea Comisiei”, a transmis Comisia vineri.
Qualcomm a anunțat, în mai, că a ajuns la un acord pentru preluarea Autotalks, care produce cipuri utilizate în tehnologia destinată prevenirii accidentelor de mașină (comunicații vehicle-to-everything – V2X), întro tranzacție estimată la 350-400 milioane de dolari.
Achiziția propusă nu atinge pragurile de notificare stabilite în Regulamentul UE privind concentrările economice, însă Belgia, Franța, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania și Suedia au trimis cereri de examinare Comisiei, în baza articolului 22 din Regulament. România, Cehia, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Portugalia și Slovacia s-au alăturat cererilor inițiale.
Articolul 22 din Regulamentul privind concentrările economice permite statelor membre să solicite Comisiei să examineze o fuziune care nu are o dimensiune europeană, dar care afectează comerțul în cadrul pieței unice și amenință să afecteze în mod semnificativ concurența pe teritoriul statelor membre care au trimis cereri de examinare.
„Pe baza informațiilor de care dispune Comisia în această etapă incipientă și fără a aduce atingere rezultatului investigației sale complete, Comisia consideră că tranzacția îndeplinește criteriile de sesizare prevăzute la articolul 22 din EUMR. În special, tranzacția ar combina doi dintre principalii furnizori de semiconductori V2X din Spațiul Economic European”, potrivit Executivului UE.