25.8 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaComisia Europeană suspendă cooperarea cu Rusia în domeniul cercetării și inovării

Comisia Europeană suspendă cooperarea cu Rusia în domeniul cercetării și inovării

Comisia Europeană a hotărât să suspende cooperarea cu Rusia în domeniul cercetării și inovării.

„Ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia și din solidaritate cu poporul ucrainean, Comisia a decis să suspende cooperarea cu entitățile ruse în domeniul cercetării, al științei și al inovării. Comisia nu va mai încheia niciun fel de contracte sau acorduri noi cu organizațiile ruse în cadrul programului Orizont Europa. De asemenea, Comisia suspendă plățile către entitățile ruse care trebuie efectuate în baza contractelor existente. Toate proiectele aflate în derulare la care participă organizații de cercetare ruse sunt în curs de revizuire – atât cele din cadrul programului Orizont Europa, cât și cele din cadrul programului anterior al UE pentru cercetare și inovare, Orizont 2020,” transmite CE într-un comunicat de presă.

CE suspendă plățile către entitățile ruse care trebuie efectuate în baza contractelor existente

Mai multe proiecte se află încă în stadiu incipient în cadrul programului Orizont Europa. Bugetul estimat este de peste 80 de milioane EURO. Comisia suspendă orice plată către entitățile ruse în baza contractelor existente.

„Orizont Europa este principalul program al UE de finanțare a cercetării și inovării, cu un buget de 95,5 miliarde EUR. Nicio entitate rusă nu participă în prezent la proiectele aflate în derulare în cadrul acestui program. Comisia a decis să suspende pregătirile desfășurate în vederea încheierii a patru acorduri de grant pentru patru proiecte care implică patru organizații de cercetare din Rusia. Aceasta înseamnă că semnarea oricăror contracte noi va fi suspendată până la noi dispoziții,” continuă CE.

În momentul de față, există 86 de proiecte active în cadrul acestui program. 78 de organizații ruse participă la acest proiect. În jur de 29 de organizații implicate în 19 proiecte au primit din partea UE contribuții în valoare de 12,6 milioane EUR.

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă