22.8 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiComisia Europeană cere statelor UE să încheie acorduri pentru debarcarea migranţilor

Comisia Europeană cere statelor UE să încheie acorduri pentru debarcarea migranţilor

Reacţia survine după ce o navă cu circa o sută de migranţi la bord a fost întoarsă din drum de către autorităţile libiene în urma refuzului Italiei şi Maltei de a o primi, fapt care a stârnit proteste din partea unor ONG-uri, transmite agenţia EFE, citează Agerpres.

”Poziţia Comisiei Europene este cunoscută. Ceea ce ne trebuie urgent sunt acorduri predictibile pentru a asigura că debarcările persoanelor salvate se pot desfăşura în siguranţă”, a indicat la conferinţa de presă zilnică purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

El a adăugat că ”toţi actorii, inclusiv ONG-urile, trebuie să respecte regulile şi să aplice instrucţiunile autorităţilor de coordonare în operaţiunile de căutare şi salvare” pe mare.

Reacţia Comisiei Europene survine după ce o navă comercială sub pavilion Sierra Leone a fost trimisă luni de Libia în ajutorul unei ambarcaţiuni cu migranţi ce trimisese un mesaj SOS centrelor de coordonare pentru operaţiunile de salvare ale Italiei şi Maltei, dar acestea au cerut echipajului navei cu migranţi să se adreseze Libiei, întrucât ambarcaţiunea se afla în apele teritoriale libiene.

În final, cei circa o sută de migranţi au fost transportaţi în portul libian Misrata, acţiune calificată de mai multe ONG-uri ca fiind o încălcare a drepturilor omului.

În acelaşi timp, o navă a ONG-ului german Sea Watch, care a salvat sâmbătă 46 de migranţi pe Mediterana, încă aşteaptă să fie primită într-un port european, după ce a fost refuzată de Italia şi Malta.

Cu două săptămâni în urmă o navă a aceluiaşi ONG a primit în final acordul autorităţilor din Malta să debarce pe această insulă grupul de 32 de migranţi pe care îi avea la bord numai după ce Germania, Franţa, Portugalia, Irlanda, România, Luxemburg, Olanda şi Italia au acceptat să preia aceşti migranţi împreună cu alţii salvaţi de nava unui alt ONG german sau aflaţi deja în Malta.

Aproape 500 de migranţi care au încercat în ultimele zile să ajungă în Europa au fost debarcaţi înapoi în Libia după ce Italia şi Malta au refuzat să-i primească, decizie ce a stârnit de asemenea proteste din partea ONU, care a cerut statelor europene să permită debarcarea migranţilor în porturile lor sigure, nicidecum în Libia, unde ei riscă să ajungă în centre de detenţie. ”Niciun migrant sau refugiat salvat nu trebuie returnat în Libia, în actualul context în care acolo prevalează violenţa şi încălcarea extinsă a drepturilor omului”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei ONU pentru refugiaţi UNHCR, Charlie Yaxley, citat de Reuters.

Cele mai citite

Schimbare de planuri! Simona Halep s-a retras de la turneul WTA de la Oeiras

Simona Halep și-a anunțat retragerea de la turneul WTA 125 de la Oeiras, invocând faptul că are nevoie de mai mult timp pentru a...

Dovada că simularea Bacalaureatului a fost o mascaradă

Am mai explicat că impunerea la nivel național a evaluării digitalizate pentru lucrările scrise la  simulările examenelor naționale a reprezentat doar un proces menit...

Eveniment la Academia Română. Un omagiu: lansarea volumului „Andrei Rădulescu – Corespondență“

Academia Română găzduiește marți, 16 aprilie 2024, lansarea volumului „Andrei Rădulescu – Corespondență“, editat de Fundația „Andrei Rădulescu și a Marilor Juriști Români“ și...
Ultima oră
Pe aceeași temă