21.7 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiComisia Europeană aduce noi critici dure României

Comisia Europeană aduce noi critici dure României

Într-o declaraţie publică, purtătorul de cuvânt al Comisiei Margaritis Schinas s-a referit explicit la activitatea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din justiţie. „Aşa cum am mai spus, Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evoluţiile privind statul de drept în România şi a subliniat că România trebuie să readucă foarte urgent procesul de reformă pe calea cea bună. Asta înseamnă un progres, nu un regres şi abţinere de la orice paşi care anulează progresele realizate în ultimii ani”, a declarat Schinas, citat de Agerpres.

În contextul în care fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, care candidează la funcţia de procuror-şef european, este anchetată de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie din Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, purtătorul de cuvânt a precizat: „Deşi nu comentăm procedurile naţionale, Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape această ultimă evoluţie”. „Este vital ca toţi candidaţii, promovaţi de o comisie independentă de selecţie, să fie trataţi corect pe parcursul acestui proces. De aceea, Comisia face apel la guvernul şi autorităţile române să respecte pe deplin principiul cooperării sincere, consfinţit în Tratat, în ceea ce priveşte procedura de selecţie a procurorului-şef european. Toţi candidaţii trebuie să poată participa nestingherit la toate etapele procedurii de selecţie. Vă reamintim că Comisia a subliniat deja preocupările serioase privind Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie în ultimul raport din MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare – n. red.), referitoare la independenţa judiciară a acestui organ”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană a luat notă şi de decizia procuraturii de a închide procedurile judiciare împotriva unor oficiali ai Comisiei, din lipsă de probe. „Daţi-mi voie să vă reamintesc că autorităţile române nu aveau de la început niciun fel de jurisdicţie în problemele respective”, a spus Schinas.

Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evoluţiile privind statul de drept în România şi subliniază că aceasta trebuie să repună urgent procesul de reformă pe calea corectă, acest lucru însemnând progrese, nu paşi înapoi, a declarat Margaritis Schinas.

Acesta a spus că ţara noastră ar trebui să se abţină de la luarea oricăror măsuri care ar afecta negativ progresele realizate în ultimii ani.

”În acelaşi timp, luăm notă de decizia procurorului de a închide, din lipsă de probe, procedurile judiciare iniţiate împotriva unor oficiali ai Comisiei. Doresc să vă reamintesc faptul că în primul rând autorităţile române nu au nicio jurisdicţie asupra acestor chestiuni”, a adăugat reprezentantul executivului UE.

În ceea ce priveşte referendumul din 26 mai, care va fi convocat de preşedintele Klaus Iohannis, Comisia Europeană a menţionat că ”organizarea referendumurilor este o chestiune care ţine de statele membre”. ”Comisia respectă întotdeauna voinţa democratică a poporului. Cu privire la subiectul referendumului, poziţia noastră asupra reformelor din justiţie şi asupra deteriorării generale a situaţiei statului de drept în România, poziţia Comisiei este foarte bine cunoscută”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că va convoca un referendum pe data de 26 mai. „Este cert. Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă aşa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa justiţiei”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Pe de altă parte, Schinas a confirmat că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi premierul Viorica Dăncilă au avut joi o convorbire telefonică pentru a discuta despre cele două ordonanţe de urgenţă referitoare la modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Cele două părţi au convenit să continue discuţiile la nivel tehnic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă