Odată cu retragerea trupelor rusești din jurul Kievului, ucrainenii își recuperează casele bombardate de acestea.
Șuvoaie de fum încă se ridică din epavele care mocnesc ale tancurilor, în timp ce Leonid Vereșchagin, un director al unei companii, se îndreaptă pe lângă cadavrele carbonizate ale trupelor rusești în cătunul ucrainean pe care îl numește acasă.
El îl descrie ca pe un iad viu. Majoritatea celor 300 de rezidenți au plecat, dar aproximativ o treime au rămas, coexistând cu rușii, în timp ce tancurile lor patrulau zi și noapte.
Iată ce a mai rămas din Dmytrivka, un cătun ucrainean la aproximativ 22 de mile vest de Kiev, după ce trupele ruse au înaintat și au ocupat zona, conform Reuters.
Ne-am întâlnit aici cu directorul unei companii, Leonid Vereshchagin, și cu soția sa, care timp de o lună și-au căutat refugiu în subsolul unui prieten.
„Am fost cu ei când vizitau case pentru că încercau să deschidă dulapuri, căutau ceva. Am o soție foarte curajoasă, ea îi urmărea, făcându-i să înțeleagă că nu trebuie să ia nimic.”
În urmă cu câteva zile, în timp ce rușii patrulau în zonă, au sosit și trupele ucrainene.
Ucrainenii se întorc la casele bombardate, după ce forțele ucrainene au dus o luptă aprigă cu rușii
Când rușii s-au întors, fără să știe, a avut loc o luptă aprigă.
„Pe 30 martie, pe la ora șase dimineața, aici a început iadul: Dintr-o parte auzeam tancurile trăgând în noi, iar din zona Bucha erau obuze și tiruri de mortiere masive.”
Vereshchagin și soția sa au scăpat cu o mașină prin pădure în timpul unei scurte pauze din acea luptă.
În timp ce corespondenții Reuters îi urmăreau pe cei doi prin cătun, rămășițele soldaților ruși au fost văzute lângă tancurile distruse.
Ministrul adjunct de interne al Ucrainei, Yevhen Yenin:
„ Inamicul și-a supraestimat potențialul, cel puțin în jurul Kievului. Și continuăm să mergem înainte, eliberându-ne orașele și evacuându-ne oamenii. Acum prima sarcină este restabilirea ordinii publice, asigurarea alimentării cu apă, hrană, electricitate, comunicare”.
Președintele rus Vladimir Putin spune că rațiunea din spatele invaziei, pe care Moscova o numește „operațiune specială”, este „de-nazificarea” țării și protejarea vorbitorilor de limbă rusă care trăiesc acolo.
Vereșchagin, a cărui limbă maternă este rusă, respinge afirmația lui Putin, spunând că nu a avut niciodată probleme de a fi ucrainean vorbitor de rusă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!