32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăPoliticăCoaliția VotCorect, concluzii preliminare în ceea ce privește alegerile din 9 iunie

Coaliția VotCorect, concluzii preliminare în ceea ce privește alegerile din 9 iunie

Alegerile din 9 iunie au reprezentat un proces cu multiple opțiuni electorale, însă competitivitatea a fost diminuată de coalizarea principalilor partide aflate la guvernare și de modificarea legislației electorale cu puțin timp înainte de scrutin, transmit organizațiile membre ale Coaliției VotCorect.

Autoritățile au organizat procesul eficient, dar comasarea alegerilor a sporit complexitatea procedurilor și a necesitat elaborarea unui număr semnificativ de decizii de interpretare a legislației. Limitările legislației electorale au devenit evidente, subliniind necesitatea unui Cod Electoral clar definit.

Suprapunerea celor două scrutine a evidențiat mai degrabă teme de campanie legate de alegerile locale, iar activitatea politică s-a concentrat în jurul competiției pentru aceste alegeri. În mod regretabil, campania a fost marcată şi de unele incidente violente, inclusiv unul grav chiar în ziua alegerilor,

mai transmite sursa citată.

Competiția electorală, afectată

Procesul de înregistrare a candidaților la alegerile europarlamentare s-a dovedit restrictiv, afectând astfel competiția electorală, iar verificarea semnăturilor de susținere a rămas în mare parte formală. În ceea ce privește alegerile locale, se poate observa o scădere a numărului de liste care nu respectă cota de gen și au fost acceptate în procesul electoral de către birourile de circumscripție, însă persistența acestora rămâne o problemă.

Deși numărul candidatelor a înregistrat o creștere față de alegerile locale anterioare, participarea femeilor în alegeri, în special pe locurile eligibile, rămâne redusă. Informarea alegătorilor nu a fost subiectul unor campanii extinse. Procedura de înregistrare activă a alegătorilor comunitari pentru alegerile europarlamentare nu a fost suficient diseminată.

Transparența finanțării campaniei electorale a fost asigurată prin publicarea constantă a datelor de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), însă a fost grav afectată de cheltuielile semnificative din perioada de precampanie, desfășurată fără aplicarea regulilor de transparență din timpul campaniei. Utilizarea continuă a subvențiilor pentru presă și propagandă a oferit un avantaj partidelor aflate la guvernare încă de la începutul perioadei electorale.

Cum s-a desfășurat votul și problemele evidențiate

Complexitatea procedurilor a afectat eficiența votării și înțelegerea acestora atât de către alegători, cât și de către administrația electorală din secțiile de votare. Votul în străinătate a fost organizat eficient, oferind opțiuni extinse pentru exercitarea dreptului de vot. Alegerile au fost monitorizate de numeroase organizații naționale și internaționale acreditate de AEP. În unele localități, s-a raportat implicarea unor observatori potențial asociați partidelor politice în organizarea secțiilor de votare și în procesul electoral.

Problemele evidențiate de rapoartele de observare în timpul numărării voturilor par să fie cauzate mai degrabă de complexitatea procesului și de volumul mare de muncă decât de intenția de a vicia rezultatele.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Selecționerul Ucrainei se declară învins: “România este o echipă bună”

Serhi Rebrov, selecționerul naționalei de fotbal a Ucrainei, a reacționat după înfrângerea suferită cu 3-0 împotriva României la debutul în Grupa E de la...

Selecționerul Ucrainei se declară învins: “România este o echipă bună”

Serhi Rebrov, selecționerul naționalei de fotbal a Ucrainei, a reacționat după înfrângerea suferită cu 3-0 împotriva României la debutul în Grupa E de la...

Se deschid ștrandurile de la Sovata

Pe 21 iunie, se deschid ștrandurile la Sovata și vara își intră oficial în drepturi. E deja binecunoscut că, la Sovata, vara începe odată...
Ultima oră
Pe aceeași temă