Deputații au decis anularea pragului la abuzul în serviciu, deși Senatul votase un prag de 250.000 de lei.
Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege privind abuzul în serviciu într-o formă care nu mai include niciun prag în lei, pentru această infracțiune. Votul în plenul Camerei s-a desfășurat în ziua de 5 aprilie 2023. Cu o zi înainte, Coaliția de guvernare căzuse de acord să se elimine pragul, deși acest prag fusese deja aprobat în Senat.
„Ședința de ieri a Coaliției s-a încheiat cu o decizie fără prag”, a precizat, miercuri, ministrul Justiției. Ministrul s-a referit la ședința Coaliției din ziua de marți, 4 aprilie 2023.
În ziua de miercuri, 5 aprilie, s-a desfășurat votul în plenul Camerei Deputaților. Acum o săptămână, Senatul votase în favoarea unui prag de 250.000 de lei. Acest prag a generat controverse.
Senatul a votat pragul dar deputații au decis anularea pragului la abuzul în serviciu
Imediat după votul din Senat, Ministerul Justiției a transmis că propune ca pragul să fie mai mic, adică doar 9.000 de lei. Câțiva politicieni din Coaliție au anunțat că vor vota pragul de 9.000 de lei, conform sugestiei Ministerului Justiției. Ministrul Cătălin Predoiu susținea că trebuie să existe un prag, pentru că așa a cerut Curtea Constituțională.
Totuși, la 5 aprilie, Camera Deputaților a desființat orice prag. Deputații au aprobat această formă a legii cu 191 de voturi „pentru”, 66 „împotrivă” şi 12 abţineri.
Camera Deputaților este Cameră decizională. Din acest motiv, după aprobarea din Camera Deputaților, textul de lege merge pentru promulgare la președintele Iohannis. Șeful statului are la rândul lui posibilitatea să promulge legea sau, dimpotrivă, să retrimită proiectul la Parlament.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!