15.6 C
București
miercuri, 7 iunie 2023
AcasăJustițieMinisterul Justiției recomandă 9.000 de lei drept prag la abuzul în serviciu

Ministerul Justiției recomandă 9.000 de lei drept prag la abuzul în serviciu

Ministerul Justiției consideră că suma de 9.000 de lei ar putea fi un prag la abuzul în serviciu, așadar pragul să fie mult mai mic decât cel pe care l-au votat parlamentarii.

Punctul de vedere al Ministerului Justiției este exprimat după decizia luată, la 29 martie 2023, în Senatul României. Plenul Senatului a aprobat un proiect de lege elaborat de Guvern, pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative. Proiectul ar viza punerea în acord a acestor legi cu decizii ale Curţii Constituţionale. Conform aprobării pe care a dat-o Senatul, pragul pentru infracțiunea de abuz în serviciu se stabileşte la 250.000 de lei.

„Nu există nicio referinţă concretă în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu”, precizează Ministerul Justiţiei.

Decizia finală asupra acestui proiect de lege o va lua Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională. Deputații au posibilitatea să adopte o altă formă a legii decât cea care s-a aprobat în Senat. Președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că a luat act de punctul de vedere al Ministerului Justiției.

Deputații vor avea decizia finală asupra unui prag la abuzul în serviciu

„Am luat act de răspunsul Ministerului Justiţiei la solicitarea pe care am făcut-o şi de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce priveşte abuzul în serviciu. Coaliţia de guvernare va susţine propunerea venită din partea specialiştilor din Ministerul Justiţiei. Am discutat şi cu premierul Ciucă şi ne vom însuşi amendamentele la această lege”, a precizat Marcel Ciolacu într-o postare pe internet.

Liderul PSD a primit foarte multe replici la acest anunț. Una dintre ele face aluzie la faptul că, totuși, în Senat, politicienii PSD ar fi votat pentru pragul de 250.000 de lei. Replica este următoarea:

„Dl președinte, presa scrie că parlamentarii PSD au votat legea cu pragul de 250000 de lei, este adevărat? Vă întreabă un membru PSD. Mulțumesc!”

Premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL, a anunțat că și deputații PNL vor susține propunerea Ministerului Justiției.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Greva generală a conștiințelor

Greva profesorilor a devenit cel mai notabil fapt civic din ultimii ani, pentru că nu mai credeam să vedem o categorie profesională care are...

Numărul câinilor capturați de ASPA a crescut în luna mai la 183

Numărul câinilor capturați de echipajele de prinzători ale ASPA a crescut în luna mai la 183, a anunțat marți serviciul public din București.Autoritatea pentru...

Zelenski crede că ruperea barajului Kahovka este „o bombă ecologică de distrugere în masă”

Preşedintele Volodimir Zelenski a descris marţi seara ruperea barajului Kahovka din sudul Ucrainei drept "o bombă ecologică de distrugere în masă" şi a spus...
Ultima oră
Pe aceeași temă