7.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăPoliticăCJ Galați anunță construirea unui nou spital la Tecuci

CJ Galați anunță construirea unui nou spital la Tecuci

Consiliul Județean (CJ) Galați a semnat joi, 11 ianuarie, contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru construirea unui nou spital la Tecuci, investiție în valoare – cu tot cu echipamentele medicale – de aproximativ 35 de milioane de euro, potrivit viata-libera.ro.

În noul spital, de serviciile căruia vor beneficia peste 120.000 de gălățeni, vor fi relocate o parte dintre secțiile care funcționează în prezent în Spitalul Municipal “Anton Cincu”, o clădire care nu mai corespunde standardelor actuale nici din punct de vedere tehnic, nici medical.

Proiectul de la Tecuci demarat de Consiliul Județean (CJ) Galați face parte dintr-un plan mai amplu de investiții, în valoare de aproape 65 de milioane de euro, ce vizează, la propriu, refacerea din temelii a Spitalului Municipal “Anton Cincu”.

După cum v-am informat în paginile ziarului “Viața liberă”, CJ Galați a preluat, în cursul anului 2022, administrarea acestui spital. Pasul a fost făcut pentru a veni în ajutorul administrației locale din Tecuci, care nu avea capacitatea de a asigura finanțarea necesară modernizării unității sanitare, ajunsă într-o stare ce nu mai corespundea necesităților și standardelor medicale actuale.

La Tecuci au fost derulate deja o serie de investiții în infrastructura medicală, în special în ceea ce privește dotarea cu echipamente – de exemplu, nu mai departe de săptămâna trecută, a fost dat în funcțiune un computer tomograf, primul de acest fel din zonă! – dar proiectul care va schimba decisiv calitatea serviciilor medicale este construirea noului spital.

Proiectul noului spital de la Tecuci, în valoare de 35 de milioane de euro, va fi finanțat din fondurile proprii ale CJ Galați și va fi format din două componente: 22 de milioane de euro sunt alocate pentru construirea efectivă a spitalului, iar 13 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație. La acestea se vor mai adăuga investiții de 30 de milioane de euro, din fonduri europene, prin proiecte de modernizare și a altor corpuri medicale ale spitalului, aflate în curs de realizare.

“Din păcate, prea mult timp, cetățenii din Tecuci și zonele limitrofe – Matca, Valea Mărului, Corod, Cudalbi, Ivești, Liești, Umbrărești etc. – nu au avut un spital pe măsura necesităților. Iată că, la un an de la preluarea de către Consiliul Județean a acestui spital de la autoritățile locale, venim cu acest proiect de anvergură, care presupune construirea din temelii a unui spital la standarde europene.

În prezent, secții importante ale spitalului din Tecuci funcționează într-o clădire de peste 100 de ani, aflată într-o stare tehnică precară. Investiția vine să îndrepte aceste neajunsuri. Și Tecuciul este în județul Galați, și oamenii de aici au nevoie de servicii medicale de calitate, de condiții bune pentru ca medicii să-și poată desfășura activitatea, iar noul spital va fi la standardele cele mai înalte, așa cum vedem, de exemplu, în Germania sau Olanda!

Va fi o clădire cu o suprafață desfășurată de 10.000 mp, dublă față de cea folosită în prezent, iar în noul imobil vor funcționa, printre altele, blocul operator, terapia intensivă, chirurgia, ortopedia, medicina internă, radiologia și laboratorul de analize medicale”, a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

În urma licitației publice privind proiectarea și construirea noului spital de la Tecuci, câștigătoare a fost desemnată asocierea formată din firmele COOP Galați Societatea Cooperativă, SC Tancrad SRL și Atelier Unbuild SRL București. Odată cu semnarea, joi, 11 ianuarie, a contractului de proiectare și execuție, constructorii vor avea la dispoziție 18 luni (două luni proiectarea, 16 luni execuția) pentru finalizarea lucrărilor. Asta înseamnă că, încă din această primăvară, undeva în perioada martie – aprilie, vor demara lucrările.

“Ne bucurăm că CJ Galați acordă atât de multă importanță investițiilor în sănătate și că nu a fost uitat nici spitalul din Tecuci. Ne dorim să fie în continuare alături de noi, pe parcursul derulării lucrărilor, pentru a vedea acest proiect realizat cu bine”, a declarat managerul Spitalului Municipal “Anton Cincu”, Valentina Kramer.

“Ca reprezentant al corpului medical, pot să vă spun că este un vis împlinit să avem demarată această investiție, să putem oferi pacienților noștri servicii medicale de calitate, aici, la Tecuci. Nu va mai fi nici nevoie, în unele situații, să transferăm bolnavii la spitale din Galați sau Focșani, cu tot ce implică o astfel de situație”, a declarat, la rândul său, directorul medical al Spitalului Municipal “Anton Cincu”, Claudiu Emanuel Zară.

Conform proiectului tehnic, imobilul care va găzdui noul spital din Tecuci va avea șase paliere, după următoarea structură: Demisol – Laborator Roentgendiagnostic, Laborator Imagistică Generală, Laborator Analize Medicale, Laborator Anatomie patologică, Sterilizare Centrală; Parter – Serviciul internare – externare, Farmacia cu circuit închis, Secția spitalizare de zi, Secția Ortopedie – Traumatologie; Etajul 1 – Secția ATI, Blocul operator cu patru săli de operație; Etajul 2 – Unitatea de transfuzii sanguine, Secția Endoscopie cu două săli de intervenție, Secția de Chirurgie Generală; Etajul 3 – Secția Medicină Internă; Etajul 4 (etaj tehnic) – Heliport și spații tehnice.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Regele Philippe și Regina Mathilde a Belgiei, în vizită la sediul Europol

Regele și Regina Belgiei au efectuat astăzi o vizită la sediul Europol de la Haga, în Țările de Jos, unde au fost informați despre...

Cel mai sensibil subiect al reuniunii lui Macron, la care a participat Iohannis. Ce țări NATO ar putea trimite trupe în Ucraina

Cel mai sensibil subiect care s-a discutat la reuniunea de la Paris, din data de 26 februarie 2024, organizată de președintele Emmanuel Macron, a...

Actorul Florin Călinescu candidează la președenție

Florin Călinescu a anunțat, luni seara, că va candida, anul acesta, la prezidențiale. Anunțul vine la câteva zile după ce a anunțat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă