11.5 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăPoliticăCiucă se laudă: "Economia României a crescut cu 4,7%, după mandatul meu...

Ciucă se laudă: “Economia României a crescut cu 4,7%, după mandatul meu de premier”

Nicolae Ciucă susține că mandatul său de premier a dus la creșterea economiei țării cu 4,7%.

“După mandatul de un an şi şapte luni de premier, pot să mă uit în urmă şi să văd că economia României a crescut cu 4,7%, că am lăsat în valoare nominală un PIB care a crescut cu 47 de miliarde, peste aşteptări.

A fost pentru prima dată când am depăşit prognoza cu aproape 47 de miliarde de euro, aşa cum am menţionat, ceea ce reprezintă PIB-ul pe care îl avea România în anii 2000. Deci doar depăşirea.

Şi am ajuns la 300 de miliarde de euro valoarea nominală a PIB-ului, ceea ce a reprezentat un prag, care a fost depăşit, iacătă în 2023, am putut să discutăm de un PIB în valoare nominală de 330 de miliarde de euro”, a declarat Nicolae Ciucă, sâmbătă.

De altfel, acesta mai susține și că în mandatul său de premier a fost realizată cea mai mare atragere de fonduri europene din istoria României.

“Am reuşit să facem o absorbţie de investiţii străine directe de 10,9 miliarde. România n-a mai realizat niciodată acest interes pentru investitorii străini. Am reuşit cea mai mare absorbţie de fonduri europene din istoria noastră. Ne-a ajutat PNRR-ul pentru că am avut un mecanism pe care l-am agregat în interiorul guvernului.

Am avut un ministru la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, domnul Boloş, care a înţeles şi venea din interiorul mecanismului, dar de unde? De acolo de unde se punea în practică, de la nivelul regiunii de Nord-Vest şi în felul acesta, 11,3 miliarde a însemnat 20% din cât absorbse România din 2007 până în 2022.

O sumă foarte importantă, ceea ce ne-a permis şi în 2023, pentru că mecanismele respective au acţionat şi în 2023 şi putem să vorbim astăzi, pentru prima dată, la finalul unui cadru financiar multianual, de o absorbţie de peste 90% de fonduri europene”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ambasadorul israelian, convocat la Brasilia

Ministrul brazilian de Externe, Mauro Vieira, l-a convocat pe ambasadorul Israelului în Brazilia, după ce preşedintele Lula da Silva a fost declarat "persona non...

Cum câștigi bani lucrând ca student din cămin

Poți câștiga bani dacă ești în cămin și chiar îți dorești asta, iar pentru a face asta, trebuie să ții cont de câteva lucruri....

Care este numărul pensiilor internaționale exportate de România

După intrarea României în Uniunea Europeană, un număr destul de mare de cetățeni români stabiliți în străinătate beneficiază de pensie achitată de statul...
Ultima oră
Pe aceeași temă