7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInternaționalCipru plânge și sărbătorește: 50 de ani de la scindare

Cipru plânge și sărbătorește: 50 de ani de la scindare

Insula, împărțită etnic, este o sursă permanentă de tensiuni între Grecia și Turcia

Sirenele de raid aerian au răsunat în capitala divizată a Ciprului, Nicosia, în zorii zilei de sâmbătă. În timp ce ciprioții greci plângeau, ciprioții turci sărbătoreau 50 de ani de când Turcia a invadat o parte a insulei, ca răspuns la o scurtă lovitură de stat de inspirație grecească, scrie Reuters.

Insula este împărțită etnic, fiind permanent o sursă de tensiuni între Grecia și Turcia, ambele parteneri în NATO, dar în contradicții cu privire la numeroase probleme.

Președintele turc Tayyip Erdogan a participat la o paradă militară în nordul Nicosiei, pentru a marca ziua de 20 iulie, din 1974, în care forțele turce au lansat o ofensivă pe care o numesc „operațiune de pace”.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a participat la un eveniment în sudul orașului, pentru a comemora ceea ce grecii numesc, în mod obișnuit, „invazia turcească barbară”.

Mitsotakis a postat o imagine pe pagina sa de LinkedIn, a unei hărți a Ciprului pătată de sânge, sub care a scris: „Jumătate de secol de la tragedia națională a Ciprului”.

„Operațiunea de pace din Cipru i-a salvat pe ciprioții turci de cruzime și i-a adus la libertate”, a spus Erdogan, criticând sudul pentru că are o „mentalitate răsfățată” și se consideră singurul conducător al Ciprului.

Dar Erdogan a lăsat deschisă o fereastră pentru dialog în negocierile aflate în impas. „Suntem pregătiți pentru negocieri, să ne întâlnim și să stabilim pacea și rezoluția pe termen lung în Cipru”, a spus el.

Discuțiile de pace sunt acum blocate la două concepte, aparent ireconciliabile. Ciprioții greci doresc reunificarea ca federație, iar ciprioții turci vor un acord cu două state.

Ciprul și-a câștigat independența față de Marea Britanie în 1960, dar o administrație comună între ciprioții greci și turci s-a prăbușit rapid în violențe care i-au determinat pe ciprioții turci să se retragă în enclave, iar ONU să intervină.

Criza i-a lăsat pe ciprioții greci conducând Republica Cipru, recunoscută la nivel internațional, membră a Uniunii Europene din 2004.

Președintele cipriot, Nikos Christodoulides, al cărui birou reprezintă comunitatea cipriotă grecească în dialogul de reunificare, a declarat că aniversarea a fost un prilej sumbru de reflecție și de amintire a morților.

„Misiunea noastră este eliberarea, reunificarea și rezolvarea problemei Ciprului”, a spus președintele. „Dacă vrem cu adevărat să trimitem un mesaj cu privire la această aniversare tragică, este să facem tot ce este posibil pentru reunirea Ciprului”.

Turcia, a adăugat Christodoulides, continuă să fie responsabilă pentru încălcarea drepturilor omului și a dreptului internațional asupra Ciprului.

În sud, s-au ținut slujbe religioase, pentru a reaminti de cei peste 3.000 de oameni care au murit în invazia turcă.

În Turcia, televiziunea de stat s-a concentrat pe violența împotriva ciprioților turci înainte de invazie, în special asupra vărsării de sânge din anii 1963, 1964 și în 1967. Turcii au ocupat mai mult de o treime din insulă și au expulzat în sud, peste 160.000 de ciprioți greci.

Discuțiile de reunificare s-au prăbușit în 2017 și de atunci au fost într-un impas. Ciprul de Nord este un stat separatist, recunoscut doar de Turcia, iar conducerea sa cipriotă turcă dorește recunoaștere internațională.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Circulație reluată temporar pe Podul Giurgiu-Ruse în perioada sărbătorilor

Lucrările de reparații majore la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse vor fi suspendate temporar între 20 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025. În această perioadă, traficul...

Val de atacuri cu drone în Rusia: Aeroporturi închise temporar

Rusia se confruntă cu un nou val de atacuri cu drone lansate de Ucraina, care a dus la întreruperea temporară a operațiunilor pe aeroporturile...

Amnistia fiscală aduce venituri record: 5,8 miliarde de lei la bugetul statului

Amnistia fiscală din acest an a generat încasări de 5,8 miliarde de lei, conform datelor Profit.ro, o sumă în linie cu estimările revizuite ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă