13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăPoliticăCioloş îi solicită lui Ciolacu să publice integral decizia Tribunalului internaţional în...

Cioloş îi solicită lui Ciolacu să publice integral decizia Tribunalului internaţional în cazul Roşia Montană

Europarlamentarul Dacian Cioloş, împreună cu alţi eurodeputaţi, parlamentari şi activişti civici, i-a solicitat, premierului Marcel Ciolacu să publice integral decizia Tribunalului internaţional în cazul Roşia Montană.

“Există riscul ca premierul Marcel Ciolacu, consiliat de Victor Ponta, să încerce să ascundă opiniei publice responsabilii pentru prejudiciul adus statului român în procesul cu Roşia Montană Gold Corporation. Compania minieră a dat în judecată statul român după ce Victor Ponta a promis în 2013 eliberarea avizelor necesare exploatării, iar apoi majoritatea PSD – PNL, speriată de reacţia publică, a trântit în Parlament proiectul”, a susţinut fostul premier, potrivit unui comunicat de presă.

El a precizat că, împreună cu colegi europarlamentari, parlamentari şi activişti civici, a transmis o solicitare oficială în care cere punerea la dispoziţia semnatarilor şi a publicului a tuturor informaţiilor deţinute privitoare la Cazul Nr. ARB/15/31 din cadrul International Centre for Settlement of Investment Disputes (Gabriel Resources Ltd. and Gabriel Resources (Jersey) v. România), în special apărările formulate de către statului român, precum şi a Deciziei instanţei arbitrale, în integralitatea sa.

Semnatarii mai cer punerea la dispoziţie a corespondenţei primite de la ICSID, în special cea cu privire cererea de publicare integrală a motivării deciziei, precum şi răspunsul Guvernul României, într-o formă din care să reiasă “în clar” semnatarul răspunsului.

“Toate aceste informaţii prezintă un deosebit interes public având în vedere prejudiciul major produs statului român drept efect al deciziei menţionate ca urmare a aprobării în 2013 de către Guvernul României, condus de premierul Victor-Viorel Ponta, a proiectului de dezvoltare de la Roşia Montană. Îl informez pe Marcel Ciolacu că ascunderea informaţiilor solicitate poate influenţa eventuala răspundere penală a semnatarilor contractului şi, în cazul nesoluţionării legale şi în termen a cererii, ne rezervăm dreptul de a ne adresa organelor competente, conform competenţei administrative şi, respectiv, penale”, a mai transmis Cioloş.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Hidroelectrica a raportat un profit net de 6,3 miliarde de lei în 2023

Hidroelectrica, cel mai mare producător de enerrgie electrică din România, a raporat pentru anul 2023 un profit net în creștere cu 42%, la o...

Scorpionii Roșii, față în față cu moartea

O viață de luptător: Ionuț Duică, transmisionist, infanterist, lunetist „Trebuie să fii pregătit mereu să-ți dai viața pentru cel de lângă tine.” M-am întâlnit cu...

Boom imobiliar în Buzău după desființarea ariei protejate a Pădurii Crâng

Județul Buzău a devenit subiectul unui scandal major în urma desființării pădurii și parcului Crâng, cea mai mare pădure parc din estul Europei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă