14.5 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCiolacu, mesaj de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ciolacu, mesaj de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă şi promovarea adevărului istoric, remedii necesare pentru o ţară democratică şi europeană, afirmă premierul Marcel Ciolacu într-un mesaj transmis, astăzi, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Premierul arată că această zi comemorativă, marcată pe 27 ianuarie, are o puternică rezonanţă istorică, fiind data în care lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau a fost eliberat, şi reprezintă un memento că „cea mai cumplită formă de manifestare a antisemitismului” nu trebuie să se repete.

Marcel Ciolacu aminteşte, de asemenea, de încercările repetate ale legionarilor de intimidare şi excludere a comunităţilor evreieşti din societate, care s-au materializat, în România, în acţiuni violente, distructive şi ucigaşe.

„Tot în această perioadă ne amintim de Pogromul de la Bucureşti, un episod tragic al istoriei noastre, în care ura şi antisemitismul care au înveninat un întreg sistem şi au generat torturi, sechestrări, omoruri, incendieri şi atacuri asupra proprietăţilor şi sinagogilor. Toate aceste acţiuni condamnabile, care au avut loc în perioada 21-23 ianuarie 1941, nu au fost unele izolate, ci s-au petrecut într-un context mai larg de persecutare a comunităţilor evreieşti din ţara noastră, în care libertăţile şi drepturile fundamentale le erau încălcate flagrant”, transmite Ciolacu în mesajul său.

În acest context, el subliniază importanţa contracarării oricărei forme de negare a Holocaustului, apreciind că educaţia este un „mijloc esenţial de progres şi de cultivare a toleranţei”.

„Ne revine obligaţia, faţă de toate victimele inocente care au fost supuse unor atrocităţi greu de imaginat, de a contracara orice formă de negare sau de distorsionare a Holocaustului şi de a promova educaţia, ca mijloc esenţial de progres şi de cultivare a toleranţei. Demararea predării disciplinei ‘Istoria Evreilor. Holocaustul’, obligatorie pentru elevii de liceu, a reprezentat un pas important pentru România în vederea stimulării educaţiei despre ceea ce a însemnat Holocaustul şi consolidării conştiinţei civice în rândul tinerilor”, precizează Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului, angajamentul Guvernului României în prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului care incită la ură rămâne „ferm şi asumat” pentru ca atrocităţi ale istoriei, aşa cum a fost Holocaustul, să nu se repete vreodată.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!  

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Crearea unei autocrații americane: lecții din Ungaria

A fost odată un politician care, după ce a pierdut la limită o alegere în fața unui oponent mai în vârstă și liniștit, a...

Corporații japoneze investesc masiv în energia verde din România

Presa japoneză vorbește despre trilioane de dolari destinați investițiilor în proiecte de decarbonizare Publicația niponă Nikkei scrie că Japonia și România intenționează să investească “trilioane...

Haos la Marele Premiu al Braziliei! Max Verstappen câștigă după ce a plecat de pe locul 17

Max Verstappen a obținut o victorie impresionantă în Marele Premiu al Braziliei, deși a plecat de pe locul 17 după o penalizare de 5...
Ultima oră
Pe aceeași temă