26.5 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăPoliticăCiolacu își va asuma răspunderea pe măsurile fiscale. Ce șansă are opoziția...

Ciolacu își va asuma răspunderea pe măsurile fiscale. Ce șansă are opoziția cu o moțiune

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de reformă a aparatului administrativ și măsurile fiscale, potrivit g4media.ro.

Opoziția poate depune o moțiune de cenzură și, dacă moțiunea trece la vot, guvernul pică.

Dar șansele unui astfel de scenariu sunt infime deoarece coaliția PSD-PNL funcționează strâns.

Calcule pentru depunerea moțiunii

Pentru depunerea unei moțiuni e nevoie de 117 semnături de parlamentari. Calculele arată că dacă USR, cel mai mare partid de opoziție, inițiază o moțiune, numărul de parlamentari pe care îi are (67) nu e suficient nici pe departe.

Următorul partid de opoziție ca număr de parlamentari e partidul extremist AUR (40), dar Cătălin Drulă a respins orice colaborare cu partidul lui George Simion, ceea ce înseamnă că USR depinde de celelalte partide mai mici de opoziție.

USR are nevoie așadar de semnăturile parlamentarilor de la Forța Dreptei (16), Reper (10), dar nici acestea nu sunt suficiente. Singurul mod în care poate depune moțiune de cenzură e cu ajutorul UDMR (29 de parlamentari), dar formațiunea condusă de Kelemen Hunor s-a arătat mereu reticentă la moțiunile de cenzură, pentru a nu fi acuzată că schimbă balanța politică din România.

Calcule parlamentare dacă moțiunea de cenzură e totuși depusă

Chiar dacă opoziția ar reuși să strângă semnăturile pentru o moțiune de cenzură, matematica parlamentară arată că parlamentarii coaliției PSD-PNL au o majoritate confortabilă, ceea ce face extrem de improbabilă trecerea moțiunii.

La un număr total de 466 de parlamentari, coaliția guvernamentală are o majoritate de 58,58%, la care se adaugă și voturile minorităților – altele decât cea maghiară.

Singurul scenariu în care guvernul Ciolacu ar pica este o trădare semnificativă venită dintre PSD sau PNL, dar o astfel de ipoteză e greu de acceptat, dat fiind că cele două partide au colaborat foarte bine începând cu decembrie 2022.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă