1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalCiocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze împotriva unui proiect de lege controversat, transmite AFP, preluat de agerpres.ro.

Poliţişti mascaţi au intervenit fără avertisment, folosind gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, bătând şi arestând zeci de persoane, a observat un jurnalist AFP.

Mai devreme în cursul serii, protestatarii se adunaseră în faţa clădiri Parlamentului pentru a manifesta împotriva proiectului de lege privind „influenţa străină”, pe care îl consideră un pericol la adresa libertăţii.

Bruxellesul a afirmat că proiectul de lege pune în pericol aspiraţiile Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene.

Din 9 aprilie, partidul de guvernământ Visul Georgian încearcă să adopte acest text, după o tentativă eşuată în primăvara anului 2023 în faţa unor acţiuni de protest masive.

Criticii spun că proiectul este inspirat de legea rusă privind „agenţii străini”, folosită pentru a înăbuşi vocile disidente.

Parlamentarii georgieni au dezbătut marţi proiectul de lege în a doua lectură. Partidul de guvernământ speră să îl adopte până la jumătatea lunii mai.

„Le este frică pentru că văd hotărârea noastră”, a declarat marţi seară, în faţa Parlamentului, Natia Gabisonia, o manifestantă de 21 de ani.”Nu-i vom lăsa să adopte această lege rusească şi să îngroape viitorul nostru european”, a adăugat ea.

Demonstraţii au avut loc şi în al doilea oraş ca mărime din Georgia, Batumi, şi în Kutaisi, potrivit postului de televiziune independent Formula TV.

Cu o zi înainte, câteva mii de persoane au participat la o contramanifestaţie organizată în faţa Parlamentului de către Visul Georgian.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că proiectul de lege nu este compatibil cu dorinţa Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene.

În luna decembrie, UE a acordat Georgiei statutul de candidat oficial la aderare, dar a avertizat că ţara caucaziană va trebui să îşi reformeze sistemul judiciar şi pe cel electoral, să consolideze libertatea presei şi să reducă puterea oligarhilor înainte de a putea începe oficial negocierile de aderare la Uniune.

Mii de persoane au protestat la Tbilisi împotriva unui proiect de lege controversat privind „ agenții străini”

Aproximativ 8.000 de persoane au demonstrat marţi la Tbilisi, capitala Georgiei, împotriva planului guvernului de a reintroduce un proiect de lege controversat privind “agenţii străini”, care a declanşat proteste pe scară largă în 2023, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Acest text, inspirat de legislaţia rusă folosită de Kremlin pentru a reprima vocile disidente, este perceput de criticii guvernului georgian ca un instrument de intimidare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cosmin Matei şi-a prelungit contractul cu clubul de fotbal Sepsi OSK

Cosmin Matei, mijlocașul în vârstă de 33 de ani, și-a prelungit contractul cu Sepsi OSK până în vara anului 2026, cu opțiune de prelungire...

VIDEO. Poluarea cauzată de scurgerile de petrol de pe coasta Mării Negre din Rusia și Crimeea este în creștere

Angajații Ministerului pentru Situații de Urgență din Rusia și voluntarii curăță mii de tone de petrol care au contaminat kilometri întregi de plaje de...

Crin Antonescu: Portretul fostului lider PNL susținut pentru președinția României

Crin Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959 în Tulcea, și-a început cariera ca profesor de istorie și muzeograf înainte de a intra pe scena...
Ultima oră
Pe aceeași temă