3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalCine este Yahya Sinwar, liderul Hamas, angajat să distrugă Israelul

Cine este Yahya Sinwar, liderul Hamas, angajat să distrugă Israelul

Ideologia lui Sinwar a fost modelată de o copilărie săracă și de 22 de ani de detenție în custodia israeliană

În vârstă de 62 de ani, Yahya Sinwar este arhitectul raidurilor transfrontaliere ale Hamas, care au adus ziua morții în istoria Israelului.

Pentru Sinwar, lupta armată a rămas singura modalitate de a forța crearea unei națiuni palestiniene, au declarat patru oficiali palestinieni și două surse din guvernele din Orientul Mijlociu, vorbind în săptămânile premergătoare aniversării din 7 octombrie, scrie Reuters.

Atacurile din 7 octombrie au ucis 1.200 de oameni, în principal civili și au capturat 250 de ostatici, potrivit statisticilor israeliene, în cea mai mortală zi pentru israelieni, de la Holocaust.

Israelul a răspuns, lansând o ofensivă masivă, în care au ucis 42.400 de oameni și au strămutat 1,9 milioane, potrivit autorităților palestiniene din domeniul sănătății și cifrelor ONU.

Acum, conflictul s-a extins în Liban, Israelul degradând puternic gruparea militantă Hezbollah susținută de Iran, inclusiv ucigând lideri. Teheranul, patronul Hamas, riscă să fie tras în război deschis cu Israelul. Sinwar a atras Iranul și întreaga sa „Axă de Rezistență”, cuprinzând Hezbollah, houthii din Yemen și milițiile irakiene, în conflict cu Israel, a declarat Hassan Hassan, autor și cercetător al grupărilor islamice.

„Observăm acum efectele de undă ale zilei de 7 octombrie. Pariul lui Sinwar nu a funcționat”, a spus Hassan, sugerând că Axa Rezistenței s-ar putea să nu își revină niciodată.

„Ceea ce Israel a făcut grupării Hezbollah în două săptămâni, este aproape egal cu un an întreg de degradare a Hamasului în Gaza. Cu Hezbollah, trei niveluri de conducere au fost eliminate, comanda sa militară a fost decimată, iar liderul său important, Hassan Nasrallah, a fost asasinat”, a adăugat Hassan.

Cine este liderul suprem al Hamas

Sinwar a fost ales liderul general al mișcării islamiste, după ce predecesorul său, Ismail Haniyeh a fost ucis în iulie, de un presupus atac israelian, în timpul unei vizite la Teheran.

Supranumit „Fața răului” de către Israel, Sinwar operează în secret, mișcându-se constant și folosind mesageri de încredere pentru comunicarea non-digitală, potrivit a trei oficiali Hamas și un oficial regional. Nu a mai fost văzut în public din 7 octombrie 2023.

De-a lungul lunilor de discuții eșuate de încetare a focului, conduse de Qatar și Egipt, care s-au concentrat pe schimbarea prizonierilor cu ostatici, Sinwar a fost singurul factor de decizie, au spus trei surse Hamas.

Toleranța ridicată a lui Sinwar față de suferință, atât pentru el, cât și pentru poporul palestinian, în numele unei cauze, a fost evidentă atunci când a ajutat la negocierea în 2011 a schimbului a 1.027 de prizonieri, inclusiv el, pentru un soldat israelian răpit deținut în Gaza.

O copilărie săracă și 22 de ani brutali, în custodia israeliană

Locul pe care îl are Sinwar în Hamas a fost conturat din copilărie, au declarat pentru Reuters apropiați ai lui Sinwar. A avut o copilărie săracă în lagărele de refugiați din Gaza și 22 de ani brutali, petrecuți în custodia israeliană, inclusiv o perioadă în Ashkelon, orașul pe care părinții lui îl numeau acasă.

Problema ostaticilor și a schimburilor de prizonieri a fost mereu un subiect sensibil pentru Sinwar, care a promis că va elibera toți prizonierii palestinieni deținuți în Israel.

Sinwar a devenit membru al Hamas, la scurt timp după înființarea sa în anii 1980, adoptând ideologia islamistă radicală a grupului, care urmărește să stabilească un stat islamic în Palestina istorică și care se opune existenței Israelului. Ideologia vede Israelul nu doar ca pe un rival politic, ci ca pe o forță de ocupație pe pământul musulman.

Înainte de război, Sinwar povestea despre copilăria sa în Gaza, în timpul deceniilor de ocupație israeliană, spunând odată că mama lui făcea haine din saci ONU de ajutor alimentar, potrivit rezidentului din Gaza, Wissam Ibrahim, care l-a cunoscut.

Într-un roman semi-autobiografic scris în închisoare, Sinwar a descris scene în care buldozere dărâmau casele palestinienilor, „ca un monstru care zdrobește oasele prăzii”, înainte ca Israelul să se retragă din Gaza în 2005.

Sinwar și-a făcut apoi un nume ca lider de închisoare, devenind un erou stradal dintr-o condamnare israeliană de 22 de ani pentru că a condus la răpirea și uciderea a doi soldați israelieni și a patru palestinieni. Apoi a urcat rapid în fruntea rândurilor Hamas.

Într-un discurs cu un an înainte de 7 octombrie 2023, el a promis că va trimite un potop de luptători și rachete în Israel, sugerând un război care fie va uni lumea pentru a stabili un stat palestinian pe pământul ocupat de Israel în 1967, fie va lăsa națiunea evreiască izolată pe scena globală.

Până la momentul discursului, Sinwar și Deif puseseră deja planuri secrete pentru asalt. Făceau chiar exerciții de antrenament în public care simulau un astfel de atac.

Sinwar a fost arestat în 1988 și condamnat la patru pedepse pe viață

Sinwar a fost acuzat că a orchestrat răpirea și uciderea a doi soldați israelieni și a patru presupuși informatori palestinieni.

Michael Koubi, fost oficial al agenției de securitate Shin Bet din Israel, care l-a interogat pe Sinwar timp de 180 de ore în închisoare, a spus că Sinwar s-a remarcat în mod clar prin capacitatea sa de a intimida și de a comanda.

Koubi l-a întrebat odată pe militant, atunci în vârstă de 28 sau 29 de ani, de ce nu era deja căsătorit. „Mi-a spus că Hamas este soția mea, Hamas este copilul meu. Hamas pentru mine este totul”. Sinwar s-a căsătorit după eliberarea sa din închisoare în 2011 și are trei copii.

Când juca tenis de masă în curtea închisorii din Ashkelon, în Israelul de astăzi, Sinwar juca adesea desculț, spunând că vrea ca picioarele lui să atingă pământul Palestinei.

„Sinwar ne spunea adesea: „Nu sunt în închisoare, sunt pe pământul meu. Sunt liber aici, în țara mea”, a declarat pentru Reuters un coleg de celulă.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Riflaje Decorative: Panourile care transformă radical aspectul casei 

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...

Consultări la Cotroceni: Klaus Iohannis discută cu loderii partidelor pentru formarea noului Guvern

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat partidele parlamentare duminică, la Palatul Cotroceni, pentru consultări privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru. Partidele PSD, PNL, UDMR...

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă