2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInternaționalCIJ a respins cererile Nicaraguei privind frontiera maritimă cu Columbia

CIJ a respins cererile Nicaraguei privind frontiera maritimă cu Columbia

Curtea Internațională de Justiție(CIJ) a respins pretențiile Nicaraguei în disputa privind frontiera maritimă cu Columbia, potrivit Reuters.

Curtea de Justiție a închis joi un proces intentat de Nicaragua, care urmărea să-și extindă drepturile sale în largul mării dincolo de limitele stabilite anterior într-o dispută de lungă durată cu Columbia privind frontiera maritimă.

Drepturile de pescuit ale Nicaraguei se întind până la 200 de mile marine. În proces, Nicaragua a cerut Curții Internaționale să mărească granițele dincolo de 200 de mile marine pe baza platoului continental care se întinde de pe teritoriul său.

CIJ nu a fost de acord cu pretențiile Nicaraguei pentru frontiera maritimă ce o disputa cu țara apropiată de ea Columbia

„Indiferent de orice considerente științifice și tehnice, Nicaragua nu are dreptul la un platou continental extins pe o rază de 200 de mile marine de la liniile de bază ale coastei continentale a Columbiei”, a declarat președintele Curții, judecătorul Joan Donoghue, relatează stiripesurse.ro.

Cele două țări nu au o graniță terestră comună. Totuși, de la începutul secolului XX, Nicaragua și Columbia și-au disputat proprietatea asupra apelor bogate în minerale și pește din Marea Caraibelor.

Nicaragua: Vicepreşedinta Rosario Murillo acuză opoziţia de 197 de decese

Sunt ‘197 de fraţi ale căror vieţi au fost curmate de terorismul pucist, de criminali. Aceasta este ceea ce i-a ucis’, a afirmat vicepreşedinta Murillo, în timpul discursului său săptămânal difuzat de mass-media apropiate puterii. ‘Pe aceşti fraţi i-au asasinat puciştii. Ei trebuie să plătească pentru crimele lor!’, a declarat soţia preşedintelui Ortega.

Rosario Murillo s-a bazat pentru bilanţul pe care l-a avansat pe un raport publicat marţi de poliţia din Nicaragua, potrivit căruia 197 de persoane au murit ‘victime ale terorismului pucist’ între 19 aprilie şi 25 iulie.

Campania de proteste împotriva preşedintelui Ortega a debutat în 18 aprilie. Potrivit acuzaţiilor opoziţiei, Ortega conduce Nicaragua în mod dictatorial. Opoziţia cere plecarea acestuia.

Potrivit raportului poliţiei, printre persoanele decedate se numără 22 de poliţişti şi doar cinci studenţi, în timp ce studenţii sunt în primele rânduri ale mişcării de protest.

Potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, cel puţin 317 de persoane au fost ucise şi cel puţin 2.000 au fost rănite în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale, reprimate dur de autorităţi.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

UE dă noi sancțiuni ce vizează în special „flota fantomă” a Rusiei

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de...

Horațiu Potra deținea ilegal trei pistoale. Călin Georgescu crede că totul e un „plan malefic” pentru a fi arestat

Apar noi detalii în dosarul în care mercenarul Horaţiu Potra este acuzat că plănuia proteste violente în Bucureşti. Fostul luptător din Legiunea Străină nu...

Maratonul guvernării: au fost primele discuții tehnice, dezbaterile continuă joi

Discuțiile de până acum au fost „exploratorii”, fără nimic concret Comisia comună pentru realizarea programului de guvernare a avut miercuri, la Parlament, primele dezbateri tehnice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă