18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalCiadul, vecin cu Niger, nu va susține o intervenție militară în această...

Ciadul, vecin cu Niger, nu va susține o intervenție militară în această țară

Ciadul, care se învecinează cu Niger, a anunţat sâmbătă că nu sprijină o intervenţie militară în această ţară, cu o zi înaintea expirării unui ultimatum pe care Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) l-a dat juntei militare din Niger să-l repună în drepturi pe preşedintele înlăturat de la putere săptămâna trecută printr-o lovitură de stat, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.ro.

“Este responsabilitatea poporului din Niger să evalueze gravitatea situaţiei şi să ia o decizie. Prin urmare, Ciadul nu va interveni niciodată militar”, a declarat ministrul ciadian al apărării, Daoud Brahim Yaya. Acesta a pledat pentru soluţionarea crizei prin folosirea canalelor diplomatice şi a vorbit despre “progrese” care ar fi fost obţinute de preşedintele Ciadului, Mahamat Idriss Déby, mediator între ECOWAS şi junta care a preluat puterea în Niger.

Ciadul nu face parte din ECOWAS, un bloc format din 15 ţări şi care le-a dat puciştilor din Niger un ultimatum să-l repună până duminică în funcţie pe preşedintele pro-occidental Mohamed Bazoum, ameninţând în caz contrar cu măsuri care pot merge până la o intervenţie militară. Totuşi, dintre statele ECOWAS numai patru, respectiv Nigeria, Benin, Coasta de Fildeş şi Senegal, au confirmat că sunt dispuse să ia parte la o astfel de intervenţie.

Nigeria, aliată a SUA în regiune, are printre cele mai puternice armate din Africa şi ar urma să fie vârful de lance al unei acţiuni militare contra Nigerului, pentru care preşedinte nigerian Ahmed Tinubu a cerut deja aprobarea Senatului.

În schimb, Algeria, Guineea, Burkina Faso şi Mali au precizat că se opun unei asemenea intervenţii, cele două din urmă avertizând în plus că vor considera un atac asupra Nigerului drept o declaraţie de război împotriva lor.

O delegaţie a ECOWAS, condusă de fostul preşedinte nigerian Abdusalami Abubakar, a discutat joi cu unii dintre membrii juntei din Niger pe aeroportul din Niamey, misiune care a eşuat. Potrivit unor surse apropiate puciştilor, liderul acestora, care s-a proclamat preşedinte, Abdourahamane Tiani, a refuzat să se întâlnească cu delegaţia ECOWAS din cauza “poziţiei radicale” a acestui bloc regional care a impus Nigerului sancţiuni economice şi financiare.

În acest timp, o delegaţie a puciştilor s-a deplasat în Mali şi Burkina Faso, ţări unde militarii au preluat de asemenea puterea prin lovituri de stat, pentru a se coordona cu aceste state în combaterea grupărilor jihadiste active în regiunea Sahel şi de asemenea în perspectiva unei eventuale acţiuni militare a unor state din ECOWAS împotriva Nigerului.

Aceleaşi surse apropiate puciştilor susţin că respectiva delegaţie, condusă de fostul şef al Statului Major al armatei din Niger, generalul Salifou Mody, nu a avut contacte în Mali şi Burkina Faso cu gruparea rusă de mercenari Wagner, desfăşurată în aceste două ţări, după ce relatări despre astfel de contacte au apărut în presa franceză.

Cât despre Franţa, fosta putere colonială care menţine în Niger un contingent de circa 1.500 de soldaţi – după ce a fost forţată de Mali şi Burkina Faso să-şi retragă trupele din aceste ţări -, aceasta a transmis sâmbătă că autorii loviturii de stat din Niger trebuie să ia “foarte în serios” ameninţarea unei intervenţii militare a altor state africane.

“Mai multe dintre aceste ţări dispun de armate puternice şi au arătat că sunt dispuse să intervină”, a declarat titulara Ministerului de Externe francez, Catherine Colonna, la postul de radio FranceInfo.

Întrebată despre posibilitatea ca Franţa să ofere ajutor militar ţărilor care ar lua parte la o operaţiune împotriva Nigerului, ea a răspuns că “nu am ajuns acolo”, dar a asigurat că guvernul francez sprijină deplin eforturile de “restabilire a democraţiei” în Niger.

Anterior, Parisul a protestat după ce junta care a preluat puterea în Niger a denunţat acordurile de cooperare în domeniul securităţii şi apărării cu Franţa şi a oprit emisia postului Radio France International (RFI) şi a postului de ştiri France 24.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă