16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăInternaționalChuck Schumer, liderul democrat al Senatului SUA, cere organizarea de alegeri în...

Chuck Schumer, liderul democrat al Senatului SUA, cere organizarea de alegeri în Israel

Liderul democrat al Senatului american, Chuck Schumer, a cerut joi organizarea de alegeri în Israel, numindu-l pe premierul Benjamin Netanyahu “un obstacol în calea păcii”, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

“O coaliţie condusă de Netanyahu nu mai corespunde nevoilor Israelului după 7 octombrie”, data declanşării războiului împotriva Hamas în Fâşia Gaza, a declarat influentul senator american în timpul unui discurs.

Chuck Schumer, liderul majorităţii democrate din Senat şi cel mai important ales evreu de rang înalt din Statele Unite, a fost până acum foarte precaut în criticile sale la adresa Israelului, care conduce o ofensivă din ce în ce mai contestată în Fâşia Gaza.

“Cred că premierul Netanyahu şi-a pierdut calea, punând supravieţuirea sa politică înaintea intereselor Israelului”, a declarat congresmanul democrat în Senat.

La cinci luni de la începutul conflictului, Israelul se află într-un “punct critic”, a spus Chuck Schumer, dând asigurări că organizarea de “noi alegeri este singura modalitate de a permite un proces decizional sănătos” cu privire la viitorul ţării.

După luni de sprijin aproape necondiţionat pentru ofensiva israeliană, preşedintele american Joe Biden s-a văzut nevoit să ridice vocea pe fondul gravei crizei umanitare din Gaza.

Preşedintele democrat, care candidează pentru un nou mandat la Casa Albă, se află sub presiunea unei părţi a electoratului său.

În Michigan, numeroşi democraţi, inclusiv o mare parte a membrilor numeroasei comunităţi arabo-americane din acest stat-cheie, ameninţă că nu îl vor vota pe Biden în cursa împotriva republicanului Donald Trump.

Alegeri parlamentare în Israel. Netanyahu poate reveni la putere

La data de 1 noiembrie 2022 se desfășoară o nouă rundă de alegeri parlamentare în Israel, în urma cărora fostul premier Benjamin Netanyahu ar putea reveni la putere.

Rezultatul alegerilor va determina distribuția celor 120 de mandate în Knesset – Parlamentul unicameral al Israelului. Alegerile ar putea favoriza partidul Likud, condus de Netanyahu, partid aflat acum în opoziție. Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 07:00 (05:00 GMT) şi se vor închide la ora 22:00 (20:00 GMT). La urne sunt așteptați circa 6,8 milioane de alegători.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă