Fundașul Rapidului, Christopher Braun, a fost sancționat cu o amendă de 5000 de lei după comentariile dure la adresa arbitrajului din meciul Rapid – Dinamo, evitând o eventuală suspendare.
Christopher Braun, fundașul echipei Rapid București, a fost sancționat de Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal (FRF) după ce a criticat arbitrajul din partida cu Dinamo, scor 1-1, desfășurată în etapa a 6-a a Ligii 1. În urma declarațiilor făcute imediat după meci, în care a catalogat arbitrajul ca fiind „o glumă nenorocită”, Comisia Centrală a Arbitrilor s-a autosesizat și a cerut sancționarea jucătorului. Decizia finală a Comisiei de Disciplină a fost aplicarea unei amenzi în valoare de 5000 de lei și un avertisment, evitând astfel o suspendare care ar fi putut afecta prezența jucătorului pe teren în următoarele partide.
Criticile aduse arbitrajului și consecințele regulamentare
Braun a fost foarte vocal la finalul meciului, exprimându-și frustrarea în timpul unui flash-interviu, unde și-a manifestat nemulțumirea față de prestația arbitrului Iulian Călin. Comentariile sale au inclus formulări dure, precum „Arbitrajul a fost o glumă nenorocită. Dacă voi vorbi mai mult, voi avea probleme, însă arbitrajul a fost o glumă!”, ceea ce a atras atenția Comisiei Centrale a Arbitrilor.
Potrivit regulamentului FRF, astfel de declarații, care aduc atingere imaginii publice a fotbalului, sunt sancționabile conform articolului 52. Punctul 1 al acestui articol prevede că orice jucător sau antrenor care, prin gesturi sau cuvinte, afectează onoarea, reputația sau demnitatea unei persoane publice poate fi sancționat cu suspendarea între 2 și 6 jocuri. În cazul declarațiilor făcute prin intermediul mass-media, sancțiunile pot fi chiar mai severe, variind între 4 și 8 jocuri de suspendare pentru o primă abatere, și de la 8 la 12 jocuri în caz de recidivă.
În situația lui Braun, Comisia de Disciplină a FRF a considerat că o amendă de 5000 de lei și un avertisment sunt suficiente, luând în calcul circumstanțele declarațiilor și probabil intenția jucătorului de a-și exprima frustrarea fără a face un atac direct la persoana arbitrului. Decizia a fost pronunțată conform articolului 12 și 14 Bis, raportat la articolul 52.2.a din Regulamentul Disciplinar al FRF, pârâtul fiind considerat vinovat de aducerea unei atingeri imaginii publice a fotbalului.