6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalChina ar fi înființat două "secții de poliție ilegale" în Olanda

China ar fi înființat două „secții de poliție ilegale” în Olanda

Ministerul olandez de externe a declarat că investighează rapoartele conform cărora China a înființat două „secții de poliție ilegale” în Olanda pentru a monitoriza disidenții.

Potrivit presei olandeze, două „posturi” chinezești funcționează în Amsterdam și Rotterdam din 2018, notează Euronews.

„Posturile de poliție” ar pretinde că oferă asistență diplomatică cetățenilor chinezi, dar nu au fost înregistrate la guvernul olandez.

ONG-urile au afirmat că aceste facilități sunt de fapt folosite de Beijing pentru a monitoriza și reduce la tăcere opozanții politici și dizidenții din străinătate, folosind ca angajați foști ofițeri militari și de informații.

Guvernul chinez a declarat că aceste rapoarte sunt „complet false”.

„Miniștrii olandezi ai justiției și afacerilor externe au luat notă de aceste rapoarte (…) și iau această chestiune foarte în serios. Ministerul de Externe investighează în prezent activitățile așa-numitelor secții de poliție. Când vom avea mai multă claritate în această privință, vor fi luate măsuri adecvate,” a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului. Maxime Hovenkamp.

În septembrie, organizația spaniolă pentru drepturile omului Safeguard Defenders a raportat că cel puțin 36 de „secții de poliție” chineze au fost înființate în Europa.

„Posturi de poliție ilegale” chinezești în Europa

Un raport realizat de ONG-ul spaniol Safeguard Defenders a constatat că cel puțin 36 de „secții de poliție” chinezești funcționează în țări europene.

O nouă investigație a fost publicată miercuri de RTL Nieuws și de platforma de jurnalism de investigație Follow the Money.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că „stațiile” îi ajută pe cetățenii chinezi să își reînnoiască permisele de conducere sau să raporteze modificări ale stării lor civile.

„Din cauza impactului pandemiei de coronavirus, mulți cetățeni chinezi din străinătate nu se pot întoarce în China la timp pentru a solicita reînnoirea permisului de conducere și alte servicii”, a declarat el miercuri reporterilor.

„Posturile de securitate chinezești reprimă cu hotărâre diverse activități criminale transnaționale în conformitate cu legea, respectă cu strictețe dreptul internațional și respectă pe deplin suveranitatea judiciară a altor țări,” mai spune Wang Wenbin.

Serviciile diplomatice sunt de obicei efectuate de ambasade sau consulate recunoscute în conformitate cu Convenția internațională de la Viena – semnată de peste 100 de țări, inclusiv China și Olanda.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Traian Băsescu, apel către români: „Turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala”

Fostul președinte Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie 2024, la Colegiul „Aurel Vlaicu” din București, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După ce...

Acord istoric la COP29: 300 de miliarde de dolari anual pentru combaterea schimbărilor climatice în țările în dezvoltare

La cea de-a 29-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, a fost adoptat un acord semnificativ. Acesta impune țărilor dezvoltate să aloce...

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...
Ultima oră
Pe aceeași temă