”Admite apelurile declarate de inculpaţii Galea Ovidiu Daniel, Rotar Raul Ovidiu Raj, Vesa Dorin Ioan, Indrei Remus Daniel, Pătroc Minodora Ioana, Balint Eugen Vasile şi Popa Liviu împotriva sentinţei penale nr.123 din 19 aprilie 2019 a Curţii de Apel Timişoara, Secţia Penală. Extinde efectele apelului asupra situaţiei juridice a inculpatului Simea Ioan Florian”, se arată în decizia ICCJ.
Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată, numai cu privire la ”greşita încadrare juridică dată faptelor” reţinute în sarcina inculpaţilor Popa Liviu, Rotar Raul Ovidiu Raj, Indrei Remus Daniel, precum şi ”greşitul temei juridic al achitării inculpaţilor Rotar Raul Ovidiu Raj, Vesa Dorin Ioan, Indrei Remus Daniel, Pătroc Minodora Ioana, Balint Eugen Vasile, Popa Liviu şi Simea Ioan Florian”
Conform deciziei Instanţei Supreme, sunt vizate greşita rezolvare a acţiunii penale privind pe inculpaţii Popa Liviu şi Galea Ovidiu Daniel raportat la infracţiunea de fals în declaraţii prev. de art. 326 Cod penal, precum şi greşita obligare a inculpaţilor Popa Liviu şi Galea Ovidiu Daniel la plata de cheltuieli judiciare faţă de stat.
Instanţa reţine cauza spre rejudecare şi pe fond şi schimbă încadrarea juridică pentru mai multe fapte de care sunt acuzaţi Liviu Popa, Rotar Raul Ovidiu Raj, Indrei Remus Daniel, ulterior formulând decizii de achitare pentru chestorul Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei Bihor, o perioadă şi al Poliţiei Române, comisarul şef Remus Indrei, fostul şef al Poliţiei Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, fostul şef al Poliţiei Rurale Beiuş, agentul şef Raul Rotar, şeful postului Cărpinet, Minodora Pătroc, consilier la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, foştii viceprimari din Remetea şi din Roşia, Nicolae Bodea şi Ioan Simea.
Avocatul Mircea Ursuţa, apărătorul fostului şef al Postului de poliţie Cărpinet, Raul Rotar, a declarat pentru Bihoreanul că soluţia Înaltei Curţi este una corectă. “Din toate probele administrate în timpul procesului de la Curtea de Apel Timişoara, s-a stabilit că rechizitoriul seamănă cu o poveste a lui Petre Ispirescu, o construcţie care nu are nicio legătură cu realitatea. Realitatea este cea stabilită de cele două instanţe. Iar Curtea de Apel Timişoara a făcut o cercetare judecătorească de manual, fără cusur, cum ar trebui să fie toate procesele”. În opinia lui Ursuţa, prejudiciul material şi moral adus poliţiştilor şi celorlalte persoane inculpate în dosar nu va fi reparat niciodată. “Cel mai probabil că nu va răspunde nimeni pentru ce s-a întâmplat”, a mai spus Ursuţa.
Dosarul a fost instrumentat de fostul procuror şef al DNA Oradea, Ciprian Man, acum procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
Chestorul Liviu Popa a fost implicat într-un accident uşor, în septembrie 2016, pe centura Braşovului, în tmp ce circula cu maşina lui Vasile Blaga. La acel moent a fost vehiculată informaşia conform căreia în maşină ar fi fost găsiţi bani.
Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor chestorul Liviu Popa, patru şefi de poliţie din judeţul Bihor şi un consilier superior de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor au fost trimişi în judecată de DNA Oradea pe 20 ianuarie 2017, ei fiind acuzaţi că au primit bani şi alte bunuri de la diverse persoane pentru a le ajuta în diferite cauze, între care protejarea activităţii infracţionale, soluţionarea favorabilă a unor dosare sau obţinerea anumitor documente.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Liviu Popa, chestor de poliţie, la data faptelor inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, pentru luare de mită (3 fapte din care 2 în formă continuată) şi fals în declaraţii în formă continuată.
De asemenea, au fost trimişi în judecată, tot sub control judiciar, Remus Daniel Indrei, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef al Poliţiei municipiului Beiuş, pentru 5 infracţiuni de luare de mită (din care 4 în formă continuată); Dorin Ioan Vesa, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef al Secţiei 2 Poliţie Rurală Beiuş, pentru luare de mită (3 fapte) şi instigare la luare de mită în formă continuată; Gheorghe Bat, agent şef principal, la data faptelor şef al Postului de Poliţie Pietroasa, pentru luare de mită (4 fapte din care una în formă continuată), trafic de influenţă (2 fapte), complicitate la luare de mită şi dare de mită în formă continuată; Raul Ovidiu Raj Rotar, agent şef principal de poliţie, la data faptelor şef al Postului de Poliţie Cărpinet, pentru complicitate la luare de mită (2 fapte) şi dare de mită în formă continuată, şi Minodora Ioana Pătroc, consilier superior la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, pentru luare de mită.
În perioada 2012 – 2014, Liviu Popa şi Remus Daniel Indrei au protejat activitatea infracţională a unei persoane (martor în cauză) şi nu şi-au îndeplinit, potrivit legii, atribuţiile de serviciu ce decurgeau din funcţiile de conducere deţinute constând, printre altele, în conducerea şi coordonarea poliţiştilor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor – Serviciul de Investigare a Fraudelor/Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi a celor de la Poliţia Beiuş.
”Concret, inculpaţii Popa Liviu şi Indrei Remus au făcut demersuri astfel încât să fie soluţionate favorabil petiţiile/reclamaţiile şi dosarele penale înregistrate la Poliţia Beiuş şi la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor care vizau presupuse infracţiuni comise de persoana respectivă. De asemenea, cei doi inculpaţi s-au angajat să nu constituie noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă şi despre care aceştia ori subordonaţii lor ar fi luat la cunoştinţă în orice mod”, arată DNA.
În schimbul acestor servicii, chestorul de poliţie Liviu Popa şi comisarul şef Remus Daniel Indrei au pretins de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei. Ulterior, cei doi şefi de poliţie au primit foloase în valoare de 7.979 lei, ce au constat în achiziţionarea de obiecte de mobilier şi prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliţiei Beiuş.
Anchetatorii mai arată că, în vara anului 2012, Liviu Popa a pretins şi primit de la aceeaşi persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la reţeaua de curent electric a locuinţei sale.
În perioada martie 2015 – iulie 2016, Liviu Popa, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, având calitatea de ordonator de credite, în baza unei înţelegeri tacite şi ilicite dintre acesta şi administratorul unei societăţi comerciale (martor în cauză), a primit diferite foloase necuvenite de la acesta din urmă, constând în reparaţii efectuate la autoturismele ce aparţineau ofiţerului de poliţie, membrilor familiei sale ori unor apropiaţi de-ai săi, în valoare totală de 8.676,4 lei.
”În schimb, inculpatul a acceptat ca toate reparaţiile mai importante cu privire la autoturismele marcă străină ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor să fie efectuate la service-ul martorului”, precizează DNA.
De asemenea, între anii 2008 – 2016, Liviu Popa şi Ovidiu Daniel Galea nu au menţionat în declaraţiile de interese calitatea de membri ai unei Loje din România.
În 26 septembrie 2016, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor chestorul Liviu Popa, cei patru şefi de Poliţie din judeţul Bihor şi consilierul superior de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor au fost puşi sub control judiciar. În 22 septembrie, Liviu Popa a fost eliberat din funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor de către minstrul de Interne de atunci, Dragoş Tudorache. Măsura a fost luată la două zile după ce chestorul Liviu Popa a fost audiat la DNA Oradea, alături de alţi patru şefi de poliţii din Bihor.