11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSocialEvenimentCFR a anunțat când va introduce în circulaţie primul tren electric format...

CFR a anunțat când va introduce în circulaţie primul tren electric format din material rulant nou

CFR Călători va introduce din 20 noiembrie 2024 primul tren electric de tip RE-IR TS02 Alstom Coradia Stream, o premieră pentru transportul feroviar românesc.

Acest tren a fost achiziționat de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) pentru România și va fi operat pe ruta București Nord – Ploiești Vest – Valea Prahovei – Brașov, ca tren Interregio.

Pasagerii vor putea cumpăra deja bilete pentru această cursă, iar prețurile pentru distanța București Nord – Brașov sunt de 63 de lei la clasa a II-a și 91 de lei la clasa I.

Rama electrică Alstom are o capacitate de 351 de locuri, iar trenul poate atinge o viteză maximă de 160 km/h. Are o podea joasă, facilitând accesul persoanelor cu mobilitate redusă. Mentenanța trenului va fi asigurată de firma producătoare, Alstom.

În perioada 20 noiembrie 2024, trenul va circula conform următorului program: plecare din București Nord la 9:30 și sosire la Brașov la 12:00, iar întoarcerea se va face la 15:20 din Brașov și sosire în București Nord la 17:53.

După 21 noiembrie, programul va fi ajustat pentru a include cursa dimineața devreme, cu plecare din București Nord la 5:40 și sosire în Brașov la 8:08, iar întoarcerea va fi la 8:43 din Brașov, cu sosire în București Nord la 11:12.

Acest tren reprezintă un pas important în modernizarea rețelei feroviare din România, aducând confort suplimentar și facilități de acces, precum și o experiență de călătorie îmbunătățită pentru toți pasagerii.

„Urmează ca operatorul de transport feroviar de călători – selectat prin procedură competitivă – să înceapă operarea acestui serviciu public. În perioada următoare, MTI și ARF vor derula o consultare publică pentru a stabili numele comercial al noului serviciu de transport feroviar de călători al României. Astfel, în cursul anului 2024, pe măsură ce restul trenurilor Alstom vor fi livrate (după finalizarea producției și a tuturor procedurilor legale europene și naționale), se vor introduce noi servicii de transport, pe rutele magistrale electrificate ale României.

Reamintim că valoarea totală a contractului pentru achiziția celor 37 unități electrice multiple și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de 2.421.771.878 lei, fără TVA, iar finanțarea proiectului este asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile și din Bugetul de stat”, preciza ARF în urmă cu un an.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România devine campioană mondială la Counter-Strike 2! Performanță istorică în Arabia Saudită

România a câștigat titlul mondial la Counter-Strike 2, confirmându-se ca una dintre forțele importante ale sporturilor electronice. Performanța echipei Nexus Gaming, care a reprezentat...

Înalta Curte: Nivelul de salarizare din spitale publice, finanțate integral din veniturile proprii, nu trebuie să fie la maximum anului 2022

Hotărârea poate genera ajustări salariale în cadrul spitalelor vizate, cu impact direct asupra personalului tehnic, economic și socio-administrativ Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)...

PSD anunță prețuri plafonate la energie și dupămartie 2025 pentru protejarea populației și a economiei. USR și PNL vor reluarea liberalizării, care ar tripla facturile românilor

Partidul Social Democrat dorește continuarea măsurilor de plafonare a prețurilor la energie și după martie 2025, măsuri introduse de Guvernul condus de Marcel Ciolacu la preluarea mandatului....
Ultima oră
Pe aceeași temă