35 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalCereale din Ucraina ar putea fi exportate ca fiind din Republica Moldova,...

Cereale din Ucraina ar putea fi exportate ca fiind din Republica Moldova, avertizează un fost vicepreședinte din Parlamentul de la Chișinău

Cereale din Ucraina ar putea fi trimise în Republica Moldova și apoi exportate ca fiind produse în Republica Moldova, avertizează Alexandr Slusari, fost vicepreședinte din Parlamentul de la Chișinău.

În prezent, Slusari deține funcția de director executiv al Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova. Anterior, între anii 2019 – 2021, Slusari a fost vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova.

Avertismentul lui Slusari cu privire la reexportarea cerealelor din Ucraina vine după ce Comisia Europeană a acceptat restricții pentru aceste importuri, în unele țări UE, inclusiv în România. Chiar Republica Moldova ar putea adopta restricții de import similare, deși nu este membru UE. Dar chiar dacă Republica Moldova nu va mai importa cereale din Ucraina, aceste mărfuri vor avea permisiunea să tranziteze Republica Moldova.

“Foarte probabil că vor exista multe tentative de a exporta producția ucraineană ca originară din Republica Moldova. Este suficientă depistare a unui caz de falsificare a documentelor de origine și țara noastră poate să între în regim de supraveghere specială a importurilor în UE.

Moldova trebuie să fie acum pragmatică și solidară cu țările UE din Europa din Est, care au înțeles că falimentul producătorilor agricoli autohtoni și dezastru în localitățile rurale nu vor ajuta cu nimic Ucrainei. Ba din contra, destabilizarea economică va provoca mai multe tulburări sociale și politice”, a scris, pe internet, Alexandr Slusari.

Agricultori din Republica Moldova au amenințat cu proteste, dacă autoritățile de la Chișinău nu suspendă importul de cereale din Ucraina.

“Din 2 mai Comisia Europeană a interzis temporar importul de grău, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Din aceasta zona geografică a rămas doar Moldova, care deocamdată nu s-a alineat la decizia UE. Prin urmare, procesul distrugerii fermierilor autohtoni este în toi. Nu a rămas mult pănă la falimentul majorității agricultorilor mici și mijlocii și accelerării exodului din țară”, avertizează Slusari.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Zone din 5 sectoare ale Capitalei, din nou fără apă caldă

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, în mai...

Cota jucătorilor români în Transfermarkt – noul târg de cai  

Lăsând deoparte ipocrizia, Campionatul European de fotbal a ajuns în minunata lume nouă un târg de cai. Echipa României, cu cea mai joasă cotă...

Avancronica optimei de finală de la EURO 2024 dintre România și Olanda

Naționala de fotbal a României se află în fața unei performanțe istorice la un turneu final al Campionatului European, Tricolorii putând depăși pentru prima...
Ultima oră
Pe aceeași temă