Ian Arthur Bremmer, analist politic american și autor care se concentrează pe risc politic global, fondatorul și președintele Eurasia Group, a realizat „rezumatul săptămânii” care tocmai a trecut. Acesta a punctat, într-o postare pe LinkedIn, principalele subiecte care au contat cu adevarăt în ultimele șapte zile.
Principalele subiecte ale săptămânii
- Xi a avut primele discuții cu Zelenski de la invazia Rusiei. Discuția de o oră dintre cei doi a evoluat pozitiv. Nimeni nu are mai multă influență asupra lui Putin, iar Xi are un interes puternic în a fi văzut ca un pacificator… și în a duce războiul la bun sfârșit.
- De altfel, acesta ar fi un moment bun pentru o discuție Xi-Biden, exclusiv pe tema Rusia-Ucraina. Biden își anunță candidatura sfidându-l pe Trump și istoria.
- Fostul rapper al trupei Fugees, Pras Michel, a fost găsit vinovat de o schemă prin care a ajutat China să influențeze guvernul SUA.
- Erdogan din Turcia se îmbolnăvește și anulează mitingurile electorale. Probleme mari pentru președintele Turciei, cu doar câteva săptămâni înainte ca țara să se îndrepte spre urnele de votare. În condițiile în care Erdoğan se confruntă cu cea mai dificilă campanie electorală de până acum, o problemă de sănătate este ultimul lucru de care are nevoie.
Ce țări cheltuiesc mai mult/mai puțin pentru apărare?
Războiul Rusiei din Ucraina a crescut semnificativ probabilitatea unei confruntări directe cu NATO.
Moscova tot amenință cu arma nucleară, NATO tocmai și-a mărit teritoriul, iar tensiunile sunt mai mari ca niciodată. Rusia vede acum NATO ca fiind inamicul său și viceversa. Dar înseamnă asta că războiul este inevitabil? La GZERO World, fostul ambasador al SUA la NATO, Ivo Daalder, avertizează că agresiunea militară rusă reprezintă un pericol real și prezent, ceea ce face ca situația actuală să fie, fără îndoială, mai gravă decât a fost de la sfârșitul Războiului Rece.
Posibilitatea unei confruntări militare totale între cele două superputeri înarmate nuclear este cea mai mare de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, spune Daalder. Între timp, Rusia încă mai are câțiva prieteni. Iar țările nealiniate, precum India, Brazilia și Africa de Sud, rămân în expectativă, deoarece au legături puternice atât cu Washingtonul, cât și cu Moscova.
Daalder subliniază, de asemenea, impactul potențial al viitoarelor alegeri din Turcia asupra NATO. Președintele Erdoğan a blocat aderarea Suediei la alianță, dar candidatul opoziției face campanie. Dacă Erdogan pierde realegerea, ar putea însemna că Turcia devine un aliat și un partener mai puternic într-un moment crucial pentru NATO.
CITEȘTE ȘI – SUA a alocat miliarde de euro în 2022 pentru cheltuielile militare, mai mult decât următoarele 10 țări la un loc
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!