26.4 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăȘtiințăCel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume, realizat în Franța

Cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume, realizat în Franța

Cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume, situat în sudul Franței, a fost finalizat, însă nu va deveni funcțional decât peste 15 ani, conform cercetătorilor implicați în proiect, informează Live Science.

Cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume face parte din Proiectul Internațional pentru Energie de Fuziune (ITER) și este compus din 19 bobine masive care formează bucle în jurul mai multor magneți toroidali. Inițial, reactorul trebuia testat în 2020, însă oamenii de știință estimează acum că va fi pornit cel mai devreme în 2039.

„Cu siguranță, întârzierile în proiectul ITER nu sunt un progres”, a comentat Pietro Barabaschi, directorul general al ITER, într-o conferință de presă.

„În ceea ce privește impactul fuziunii nucleare asupra problemelor actuale ale omenirii, nu ar trebui să așteptăm ca acestea să fie rezolvate de fuziunea nucleară. Ar fi imprudent”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Proiectul ITER, o colaborare între 35 de țări, inclusiv cele din UE, Rusia, China, India și SUA.

Acest proiect a dus și la construirea celui mai puternic magnet din lume, capabil să genereze un câmp magnetic de 280.000 de ori mai puternic decât cel al Pământului.

Costurile asociate acestui reactor sunt impresionante. Inițial, bugetul era fixat la 5 miliarde de dolari, cu data de pornire în 2020.

Însă, multiplele întârzieri au dus la creșterea costurilor, suma depășind acum 22 de miliarde de dolari, cu o rezervă suplimentară de 5 miliarde de dolari pentru cheltuieli neprevăzute până la darea în funcțiune.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttp://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă