14.7 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSportFotbalCeferin îi dă apă la moară lui Viktor Orban. UEFA, răspuns ambiguu...

Ceferin îi dă apă la moară lui Viktor Orban. UEFA, răspuns ambiguu privind afișarea hărții Ungariei mari pe stadioane

UEFA, condusă de slovenul Aleksander Ceferin, nu dă un răspuns clar prin care să interzică afișarea hărții Ungariei Mari pe stadioane, gest ce ar fi jignitor și provocator pentru mai multe state europene, printre care și România. Astfel, Federația Maghiară de Fotbal interpretează că afișarea hărții, gest făcut chiar de premierul ungur Viktor Orban, este permis.

Federația Maghiară de Fotbal a anunțat că UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, îi permit utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale, însă numai pentru varianta simplificată, fără simboluri și inscripții.

Aleksander Ceferin, președintele UEFA / Foto: frf.ro

„Acceptând argumentele Federației Maghiare, cele două organizații au concluzionat că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale drapelului arpadian nu constituie comportament rasist, dar asta nu se aplică și pentru simbolurile și inscripțiile suplimentare plasate pe drapel, cum nu se aplică nici pentru scandările fanilor. Ca atare, vom permite utilizarea acestor drapeluri la următoarele două meciuri”, se precizează într-un comunicat al federației maghiare.

Când spun ungurii că pot afișa harta

Potrivit comunicatului Federației Maghiare, ca rezultat al negocierilor, UEFA va permite ca drapelul, care simbolizează respectul față de Ungaria istorică și solidaritatea cu fanii din străinătate, să fie adus pe stadioane, cu următoarele condiții:

  • ca acesta să afișeze harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții;
  • să cuprindă doar culorile roșu, alb și verde;
  • să nu încurce vizionarea netulburată a meciului de către fani.

„În același timp, fanii noștri trebuie să știe că dacă un mesaj rasist sau politic va fi plasat pe drapel, asta va provoca măsuri disciplinare. Acest lucru dăunează echipei și percepției asupra fotbalului maghiar. Federația le cere tuturor fanilor să se abțină de la orice formă de ură. Ura nu este calea!”, au mai transmis maghiarii.

Sandor Csanyi, președintele Federației Maghiară de Fotbal și vicepreședinte al UEFA și FIFA / Foto: uefa.com

În februarie, Sandor Csanyi, președintele Federației Maghiară de Fotbal și vicepreședinte al UEFA și FIFA, anunțase că va negocia cu forul fotbalistic european autorizarea simbolului Ungariei Mari la meciurile internaționale, astfel încât fanii care-l afișează să nu fie pedepsiți.

Ce spune FRF

Federația Română de Fotbal (FRF) a transmis că UEFA nu a permis și nu va permite afișarea hărții Ungariei Mari la meciuri, susținân că maghiarii au comis o eroare în comunicatul lor.

„Federația Română de Fotbal consideră protejarea integrității fotbalului ca o valoare fundamentală a modelului european al sportului, ce trebuie respectată de fiecare parte implicată.

FRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunțul Federației Maghiare de Fotbal.

Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări:

  • UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European.
  • Considerăm că Federația Maghiară de Fotbal a greșit făcând anunțul respectiv întrucât afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranță comisiile disciplinare, dacă va fi cazul.

Federația Română de Fotbal amintește că revizionismul nu este acceptat în fotbal și are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancționa afișarea acestui simbol cu potențial de incitare la ură și violență la meciurile din competițiile europene”, a transmis FRF.

Fanaticul Viktor Orban

Anul trecut, premierul Ungariei, Viktor Orban, a fluturat, în timpul unui meci de fotbal, un fular cu harta Ungariei Mari.

Harta așa zisei Ungarii Mari cuprinde și o parte a Transilvaniei.

Gestul lui Orban a fost criticat, la acea data, de Ministerul Afacerilor Externe.

Mesajul transmis acum de Federația Maghiară a stârnit reacții și din partea politicienilor de la București.

„Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competițiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea de către Federația de Fotbal din Ungaria a hărții Ungariei Mari pe drapele și bannere. Președintele FRF, care este membru în Comitetul Executiv al UEFA, trebuie să ceară de urgență revenirea asupra acestei decizii. Salut poziția echilibrată a președintelui CNCD, Csaba Asztalos, și sper ca acest model să fie preluat atât de oficialii maghiari, cât și de cei de la UEFA. UEFA- Football is not politics!”, a scris vicepremierul Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Și Partidul Național Liberal a reacționat, prin purtătorul său de cuvânt, Ionuț Stroe.

Nu ar fi însă prima data când UEFA nu ar respecta politica țării noastre.

Naționala României este obligată să dispute partide împotriva Kosovo, în preliminariile EURO 2024, cu toate că statul roman nu recunoaște existența acestui stat.

Interesant este că și Slovenia, țara președintelui UEFA, Aleksander Ceferin, se confruntă cu fanatici maghiari care susțin autonomie pentru teritorii din fostul stat iugoslav.

Următoarele partide pe care le va disputa naționala maghiară sunt cu Estonia (23 martie, amical) și Bulgaria (27 martie, preliminarii EURO), ambele pe teren propriu.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cum să-ți menții gențile ca noi? Sfaturi de întreținere

Ești pasionată de accesorii, însă gențile sunt, de departe, preferatele tale? Ei bine, dacă investești bugete considerabile în acest sens și vrei să te...

Tragedie în Germania! Un azil de bătrâni a luat foc. Patru morți și 21 de răniți

Patru persoane au murit și cel puțin 21 au fost rănite după ce un incendiu a izbucnit în cursul nopții de duminică spre luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă