6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSocialJustițieCEDO a condamnat Polonia pentru tentativa de a reduce la tăcere un...

CEDO a condamnat Polonia pentru tentativa de a reduce la tăcere un judecător

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia pentru că a încercat să ”reducă la tăcere” un judecător care criticase deschis reforma justiţiei din această ţară, transmite AFP.

„Acumularea de măsuri” luate împotriva magistratului Waldemar Zurek „a urmărit să îl intimideze din cauza opiniilor pe care le exprimase în favoarea statului de drept şi a independenţei justiţiei”, arată un comunicat al instanţei de la Strasbourg.

CEDO a decis că autorităţile de la Varşovia au încălcat articolele 6.1 (referitor la dreptul de acces la justiţie) şi 10 (privind libertatea de exprimare) ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Ca urmare, Polonia a fost condamnată să îi plătească reclamantului 25.000 de euro.

Zurek a fost judecător al tribunalului regional din Cracovia şi purtător de cuvânt al instanţei respective. În 2010 şi 2014, el a fost ales, respectiv reales membru al Consiliului Naţional al Magistraturii (CNM), instituţie unde a fost numit de asemenea purtător de cuvânt.

Ulterior – a reţinut CEDO – magistratul a devenit „unul din principalii detractori” ai reformei judiciare lansate în 2015 de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), de orientare naţionalist-populistă. Zurek considera PiS „o ameninţare la adresa independenţei” justiţiei poloneze, conform agerpres.ro.

CEDO a sancționat și condamnat Polonia în cazul unui judecător supus la presiuni din partea autorităților executive

În 2018, mandatul judecătorului la CNM a încetat în baza unei legi din 2017 care prevedea că judecătorii membri ai Consiliului vor fi pe viitor desemnaţi de Dietă – camera inferioară a parlamentului polonez -, iar noii membri le vor lua locul celor aleşi conform reglementărilor anterioare.

Zurek a fost vizat şi de alte măsuri: control fiscal, anchetă a inspecţiei judiciare, proceduri disciplinare despre care afirmă că încă nu s-au încheiat. Toate – a consemnat CEDO – au fost luate de organe „controlate sau numite de executiv” şi au urmat unor declaraţii publice ale reclamantului prin care acesta a criticat legile şi politicile propuse de guvern în domeniul justiţiei.

CEDO a afirmat că judecătorul avea „nu doar dreptul, ci şi obligaţia de a lua cuvântul pentru a apăra statul de drept şi independenţa justiţiei”.

AFP reaminteşte că reforma în justiţia din Polonia a fost criticată la Bruxelles şi constituie în continuare un subiect de divergenţă între Varşovia şi instituţiile Uniunii Europene. Comisia Europeană a condiţionat plata a 35 de miliarde de euro care urmau să revină Poloniei conform planului de relansare după pandemia de COVID-19 de eliminarea unei camere disciplinare pentru judecători.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă