14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaCea mai mare fabrică de oțel din Rusia a fost lovită de...

Cea mai mare fabrică de oțel din Rusia a fost lovită de drone

În noaptea de 24 februarie, la Lipețk, localitate situată în vestul Rusiei aproape de granița cu Ucraina, s-au auzit explozii puternice. Mai multe drone au lovit Uzina Metalurgică Novolipețk, cea mai mare fabrică de oțel din Federația Rusă, potrivit ziare.com.

Exploziile au avut loc sâmbătă, în jurul ore 3 a.m., la exact doi ani de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.Localnicii notează că au auzit sunete de drone și cel puțin trei explozii, după care a izbucnit un incendiu puternic la întreprindere.

Angajații fabricii s-au refugiat imediat într-un adăpost.Cu toate acestea, cel puțin o persoană a fost rănită. Nu există informații despre starea victimei.

Canalul rus de Telegram „VChK-OGPU”, despre care se crede că este asociat cu serviciile ruse de informații, susține că ținta atacului a fost secția de sinterizare (topirea în bucăți mari) și atelierul de pregătire a minereului, adică echipamente importante în procesul de producție.

Potrivit guvernatorului regiunii Lipețk, Igor Artamonov, atacul nu a cauzat prea mult rău întreprinderii, dar nu există niciun motiv să credem cuvintele sale.

Uzina metalurgică Novolipețk (NLMK) este cea mai importantă și strategică întreprindere a complexului militar-industrial rus. Produce cel puțin 18% din oțelul Federației Ruse, care este folosit, printre altele, pentru producția de echipamente militare, rachete balistice și de croazieră, precum și focoase nucleare, iar acest lucru face din fabrica rusă o țintă militară legitimă pentru Ucraina.La Kiev nu a fost comentat incidentul.

Cu toate acestea, dronele ucrainene ar putea ajunge cu ușurință la uzină, care se află la doar aproximativ 400 km de granița cu Rusia. NLMK este cel mai mare activ al oligarhului Vladimir Lisin, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia. Este numit „portofelul” dictatorului rus Vladimir Putin.

Rusia – Ucraina, ziua 674: Moscova susține că a doborât 32 de drone

În noaptea care a urmat celui mai mare asalt asupra Ucrainei de la începutul războiului, armata rusă a doborât 32 de drone ucrainene deasupra regiunii Moscovei şi altor zone ale Federaţiei Ruse, au anunţat în această dimineaţă oficiali ai forţelor de apărare ruse.

Dronele cu aripă fixă au fost interceptate de forţele de apărare ruse deasupra regiunilor Briansk, Oriol şi Kursk din vestul Rusiei, lângă frontiera cu Ucraina, precum şi deasupra regiunii Moscovei, a precizat Ministerul Apărării rus într-un mesaj pe Telegram.

Atacurile cu drone aparent ucrainene au survenit după valuri de atacuri ruse asupra unor oraşe ale Ucrainei, soldate cu cel puţin 31 de morţi şi 152 de răniţi, în ceea ce oficiali de la Kiev au descris vineri ca fiind cel mai mare atac cu drone şi rachete asupra teritoriului ucrainean de la declanşarea războiului, în urmă cu 22 de luni.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă