17.1 C
București
joi, 31 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCe știm despre pana globală IT: Principalele sectoare afectate

Ce știm despre pana globală IT: Principalele sectoare afectate

O pană masivă de IT de vineri a afectat o gamă largă de sectoare din întreaga lume, de la Japonia la Statele Unite. Iată o privire de ansamblu asupra principalelor perturbări.

Aeroporturi și companii aeriene

Operațiunile aeroportuare și zborurile au fost printre principalele victime ale penei, ceea ce a dus la întârzieri și anulări pe plan global.

La Aeroportul Sydney din Australia, operațiunile de zbor și serviciile aeroportuare au fost afectate, creând cozi lungi de pasageri care încercau să ajungă la destinație. Aeroportul Internațional Hong Kong a anunțat, de asemenea, că unele companii aeriene au fost afectate, iar aeroportul din Singapore a raportat, de asemenea, impacturi.

„Datorită unei pene globale care afectează sistemele IT ale multor organizații, procesul de check-in pentru unele companii aeriene la Aeroportul Changi este gestionat manual”, a postat aeroportul pe Facebook.

La aeroportul din Delhi, trei companii aeriene indiene au raportat mari perturbări IT.

În Europa, Aeroportul Internațional Berlin a fost blocat vineri dimineață înainte ca traficul să se reia parțial în jurul orei 11:00 (09:00 GMT). La aeroportul din Zurich, sosirile de zboruri au fost suspendate înainte ca vineri după-amiază să se anunțe că zborurile pot ateriza din nou, în timp ce la Viena și Budapesta, sistemele de check-in ale mai multor companii aeriene au trebuit să fie operate manual, cauzând „întârzieri semnificative”.

Aeroportul Amsterdam-Schiphol, un hub european major, a fost, de asemenea, afectat, la fel ca toate aeroporturile din Spania, provocând perturbări în plin sezon turistic de vară.

În Franța, Air France a declarat că se confruntă cu perturbări legate de IT la mai multe dintre serviciile sale, dar nu la aeroporturile Charles de Gaulle și Orly care deservesc orașul gazdă al Jocurilor Olimpice, Paris.

Sistemele IT ale grupului ADP, care gestionează aeroporturile din Paris, nu au fost afectate, dar pana a avut „un impact asupra operațiunilor companiilor aeriene vizate la Paris-Charles de Gaulle și Paris-Orly: încetinirea procesului de check-in, întârzieri și suspendarea temporară a unor zboruri”, a declarat compania pentru AFP. Dar Transavia France a declarat că a fost forțată să anuleze aproape 40 de zboruri.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa în termeni de număr de pasageri, a avertizat că se confruntă cu o „perturbare la nivelul întregii rețele din cauza unei pene IT globale a unui terț, care nu este sub controlul nostru”.

În America de Nord, companii aeriene majore, inclusiv Delta, United și American Airlines, au oprit toate avioanele vineri dimineață din cauza „problemelor de comunicare”, conform Administrației Federale a Aviației. Ulterior, au declarat că încep să reia operațiunile după întârzieri de câteva ore.

Transport public

Cel mai mare operator feroviar din Marea Britanie a declarat că a fost afectat de problemele IT, ceea ce a dus la posibile anulări de ultim moment, deoarece companiile nu au putut accesa anumite sisteme legate de șoferi.

„Ne confruntăm în prezent cu probleme IT extinse pe întreaga noastră rețea”, au postat pe X cele patru linii operate de Govia Thameslink Railway (GTR).

În Gdansk, nordul Poloniei, Terminalul de Containere Baltic Hub, un terminal de apă adâncă, a raportat, de asemenea, perturbări înainte de a reveni la normal.

Sectorul financiar

Bursa de Valori din Londra a fost lovită devreme de o problemă tehnică care a afectat platforma sa de difuzare a informațiilor pe piață. FTSE 100, principalul său indice, a deschis cu aproximativ 20 de minute întârziere.

În plus, aplicațiile mai multor bănci din Australia au fost afectate, conform postului de televiziune australian ABC. Problema a afectat, de asemenea, bănci din Ucraina, inclusiv banca online Sense Bank. În Turcia, Deniz Bank a raportat perturbări pentru clienții săi.

Media

Perturbările au afectat și media, cum ar fi radiodifuzorul australian ABC, care a declarat că sistemele sale au fost paralizate de o „problemă majoră”. În Franța, serviciul pentru abonați al Canal+ a explicat vineri dimineață că suferă „repercusiunile unei defecțiuni tehnice globale majore”. TF1, principalul canal privat din Franța și Europa, a fost, de asemenea, afectat, emisiunea sa de dimineață începând cu câteva minute întârziere.

Canalul de televiziune britanic Sky News și-a văzut transmisia întreruptă brusc.

Jocurile Olimpice de la Paris

Pană IT „afectează operațiunile IT ale Paris 2024” cu doar o săptămână înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară, a declarat comitetul de organizare olimpic. Sistemul de acreditare a fost afectat, împiedicând unele persoane să-și ridice legitimațiile, a declarat o sursă din cadrul comitetului de organizare pentru AFP. Perturbările zborurilor ar putea, de asemenea, împiedica sosirea sportivilor și delegațiilor.

Alte sectoare

În Japonia, unele operațiuni la restaurantele McDonald’s au fost perturbate, iar în Australia, terminalele de auto-servire de la unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri au afișat mesaje de eroare. În Olanda, mai multe spitale au raportat că au fost afectate de pană, ducând la închiderea unui departament de urgență și amânarea unor operații.

Guvernul britanic și-a activat comitetul de contingență civilă, deoarece medicii generaliști din întreaga Marea Britanie nu au putut accesa dosarele pacienților sau programa consultații. Un purtător de cuvânt al Serviciului Național de Sănătate (NHS) a declarat că a existat o problemă cu serviciul său de programări și dosare ale pacienților, „provocând perturbări în majoritatea” serviciilor de medicină generală.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Cu Drăgușin titular, Tottenham o învinge Manchester City și se califică în sferturile Cupei Ligii Angliei!

Tottenham se impune cu 2-1 în fața lui Manchester City și avansează în sferturile Cupei Ligii Angliei, într-un meci cu Radu Drăgușin integralist. Capul de...

Cu Drăgușin titular, Tottenham o învinge Manchester City și se califică în sferturile Cupei Ligii Angliei!

Tottenham se impune cu 2-1 în fața lui Manchester City și avansează în sferturile Cupei Ligii Angliei, într-un meci cu Radu Drăgușin integralist. Capul de...

Șansa lui Drăgușin! Micky van de Ven s-a accidentat în duelul cu Manchester City

Micky van de Ven, fundașul central al lui Tottenham, a părăsit terenul accidentat în minutul 14 al meciului cu Manchester City din Cupa Ligii. Într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă