20 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCe știm despre Mircea Geoană, candidat pentru a doua oară la președinția...

Ce știm despre Mircea Geoană, candidat pentru a doua oară la președinția României

Mircea Geoană, candidat pentru a doua oară la președinția României nu scapă de controversele privind sprijinul acordat unor candidați din PSD. Mircea Geoană a fost menționat în diverse investigații ale DNA, deși nu a fost condamnat pentru corupție. El a fost audiat în mai multe rânduri, inclusiv în legătură cu relația sa cu Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5. În cadrul unei anchete, Geoană a fost întrebat despre trei ceasuri de lux în valoare de 100.000 de euro, primite ca dar de la Vanghelie. Ulterior, el a predat aceste ceasuri procurorilor, care au investigat dacă acestea au fost achiziționate din fonduri obținute ilegal.

Finanțarea campaniei prezidențiale din 2009

Un episod controversat legat de Mircea Geoană privește campania prezidențială din 2009. În acest context, Cristian Rizea a declarat în fața instanței că a fost implicat în obținerea unei sume de 300.000 de euro pentru a sprijini campania electorală a lui Geoană. Potrivit mărturiei sale, Rizea a negociat cu Sorin Colțea, un om de afaceri care inițial a propus să facă o donație unei fundații înființate de Rizea. Ulterior, suma a fost oferită sub formă de împrumut, în baza a două contracte semnate pe 2 și 6 decembrie 2009, pentru sumele de 100.000 și 200.000 de euro, respectiv.

Alegerile prezidențiale din 2009 s-au desfășurat în două tururi, iar rezultatul final a fost extrem de strâns, cu o diferență de aproximativ 70.000 de voturi între Traian Băsescu, care a câștigat cu 50,34%, și Mircea Geoană, care a obținut 49,66%.

Sorin Colțea a recunoscut acuzațiile în acest caz și a colaborat cu DNA, denunțând întreaga afacere. Ca urmare a colaborării, Colțea a primit o pedeapsă cu suspendare, conform deciziei instanței. Această situație a atras atenția publică asupra modului în care campania electorală a lui Geoană ar fi fost finanțată și asupra cercului său de susținători apropiați.

Sprijinul acordat Anei Birchall și controversa din 2008

Un alt aspect al activității politice a lui Mircea Geoană este sprijinul pe care l-a oferit Anei Birchall în cadrul alegerilor parlamentare din 2008. Birchall a candidat pentru un mandat de deputat în colegiul SUA-Canada, după ce Mircea Geoană a reușit să îi impună candidatura, în ciuda opoziției din interiorul partidului. Candidatura ei a fost contestată de unii membri ai Biroului Permanent al PSD, care considerau că aceasta ar putea afecta imaginea partidului și ar putea atrage atacuri din partea adversarilor politici.

În cadrul unei conversații, Birchall îi oferă lui Geoană suma de 5.000 de euro, precizând:

Ana Birchall: „Eu am aici 5.000 de euro. Contribuția mea la campanie.”

Mircea Geoană: „Ok.”

Ana Birchall: „Dar, mă rog, vă ajută pe dumneavoastră acuma, dar asta-i contribuția mea în pregătirea unui loc eligibil pentru mine. Îmi cer scuze că sunt așa, eu am crezut că am și eu…”.

Inițial, Ana Birchall își dorea să candideze în colegiul Murgeni, din Vaslui, însă partidul a validat în acest colegiu candidatura fostului ministru al muncii, Marian Sârbu. În plus, Birchall a fost implicată într-un scandal public în septembrie 2008, când pe internet a apărut un filmuleț erotic în care se presupunea că ea ar fi fost protagonista, ceea ce a generat și mai multe tensiuni în interiorul PSD.

Legăturile cu Ion Bazac

Ion Bazac, fost ministru al Sănătății și om de afaceri, a fost de asemenea asociat cu Mircea Geoană. Bazac a participat la evenimente private alături de Geoană și a fost implicat în mai multe scandaluri publice, precum dosarul „Sănătatea” din 2005.

În 2008, Geoană și Bazac au intrat în atenția Agenției Naționale de Integritate, în contextul unei asocieri legate de construcția unei locuințe pentru Geoană. De asemenea, Geoană a achiziționat un apartament într-un ansamblu rezidențial, pe care nu l-a menționat în declarația de avere, conform unor surse media.

Cazul Ionuț Costea și procedura de extrădare din Turcia

Un alt nume legat de Mircea Geoană este Ionuț Costea, cumnatul său, fost președinte al Eximbank, condamnat la 6 ani de închisoare în mai 2023 pentru complicitate la luare de mită, în dosarul de corupție legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată București – Constanța. Ionuț Costea a fost dat în urmărire internațională la scurt timp după condamnare, iar autoritățile române au solicitat extrădarea sa din Turcia, unde se presupune că s-ar afla.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a confirmat că procedura de extrădare este în curs de derulare, însă, până în prezent, nu există un progres semnificativ.

Legăturile cu Nicolae Voiculescu alias Don Nic și Institutul Aspen

Mircea Geoană are o relație apropriată cu Nicolae Voiculescu, cunoscut drept „Don Nic”, un influent lobbyist în industria farmaceutică și unchiul fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. Don Nic este membru fondator al Institutului Aspen – România, condus de Mircea Geoană. Rețeaua Aspen, fondată în 1950 în SUA, reunește personalități puternice la nivel global, iar Aspen România este considerată parte din această structură influentă.

Mihaela Geoană, soția lui Mircea Geoană a lucrat ca și consultant pentru firma de mobilă a soției lui Don Nic, Gabriela Andra Voiculescu, ceea ce evidențiază legături strânse între cele două familii.

În plus, Don Nic are legături și cu Ministerul Sănătății, prin nepotul său Vlad Voiculescu, și prin profesorul Panos Kanavos, un expert angajat de minister pentru consultanță, plătit de Banca Mondială. Kanavos a fost invitat în România de Don Nic la diverse evenimente, inclusiv la un forum organizat de Aspen Institute în 2013.

Cele mai citite

Patronatele contestă ediția 2024 a programului Start-Up Nation din cauza lipsei de claritate și a finanțării generale

Unele patronate din România își exprimă îndoielile privind succesul ediției din acest an a programului Start-Up Nation, invocând lipsa de claritate din partea Ministerului...

O apreciată doctoriță din Iași, găsită decedată în camera de hotel. Decesul este învăluit în mister

O apreciată doctoriță din Iași, care era și profesoară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, a fost găsită decedată în camera unui...

AFP: Superbacteriile rezistente la medicamente ar putea ucide 39 de milioane de oameni până în 2050

Infecțiile cu superbacterii rezistente la medicamente ar putea ucide aproape 40 de milioane de oameni în următorii 25 de ani, a prezis o analiză...
Ultima oră
Pe aceeași temă